«

»

Paź 17

Aromatyczne papryki faszerowane kaszą bulgur

Kasza bulgur – to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Bulgur pochodzi z krajów Arabskich i jest to kasza produkowana z twardej pszenicy, jest trochę podobna do kuskusu, ale wg mnie bardziej wyrazista. Kasza ta jest bardzo smaczna i lekko orzechowa w smaku, ale przede wszystkim zawiera dużo błonnika oraz wartości odżywczych! Dodatkowa ma ona niski indeks glikemiczny co oznacza, że spokojnie możemy zjadać ją nawet będąc na jakiejś wymyślnej diecie 😉

Z racji tego, że kasza ta pochodzi z krajów Arabskich proponuję wam danie lekko inspirowane kuchnią z tego właśnie regionu.

DSC_0124aa

Składniki (na 4 papryki):

  • 4 papryki (kolor dowolny)
  • 1 szklanka kaszy bulgur*
  • około 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • kilka (około 6-7) suszonych moreli
  • 200 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżka orzeszków pinii
  • odrobina tartego ulubionego sera (u mnie mozzarella)
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, słodka i ostra papryka w proszku do smaku

* Oczywiście jeśli nie znajdziecie kaszy bulgur w sklepie można zastąpić ją np. kaszą jaglaną czy kuskusem

Przygotowanie:

Farsz: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale około 1-2 minuty krócej – tak aby była al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po tym czasie dodać masło oraz mielony kumin i kolendrę i lekko przesmażyć. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele oraz ugotowany bulgur. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy passate pomidorową, szpinak oraz doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy dosłownie chwilę, aby składniki się tylko dobrze wymieszały i na koniec dodajemy orzeszki pinii.

Składanie: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Papryki umyć oraz od góry wykroić z nich gniazda nasienne. Każdą paprykę skropić delikatnie oliwą z oliwek oraz oprószyć lekko solą i pieprzem ze środka i na zewnątrz. Papryki dokładnie nadziać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodopornym przykryć (można po prostu folią aluminiową, nie musi być szczelnie) oraz piec około 45 minut. Następnie posypać papryki startym serem i piec jeszcze około 15 minut aż ser się zrumieni (można zwiększyć temp. do 200 stopni). Papryki powinny być miękkie i lekko zrumienione.

DSC_0144aa DSC_0142aa DSC_0149aa DSC_0136aa DSC_0139aap

 

1 komentarz

  1. Dorota

    Ja tez kupiłam taką kaszę. I zrobię to, wygląda super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company