«

»

Gru 01

Aromatyczny kuskus z cieciorką, papryką i suszonymi morelami

Kuskus – szybki i prosty w przygotowaniu a do tego smaczny. Moje danie to propozycja kuskusu, który nada się idealnie na ciepły obiad, ale również na zimno na kolację lub do pracy.

DSC_0591aa

Składniki (na 2 porcje):

  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 1,5 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody lub bulionu
  • ok 1 szklanki ugotowanej cieciorki*
  • 1 papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść suszonych moreli
  • ok 1,5 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • ok 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • ok 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa ras el hannout (ok 1 łyżeczka)**

*Jeśli używamy suchej cieciorki najlepiej namoczyć ją na noc, a później ugotować do miękkości. Cieciorka z puszki też się nada
** jest to mieszanka przypraw marokańskich w mojej znajduje się: zmielony imbir, cynamon, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, czosnek, goździki. Myślę, że jest do kupienia w większości dużych sklepów albo przez internet. Myślę, że można ją też zastąpić np. odrobiną mielonej kolendry, kuminu i cynamonu.

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzącą wodą lub bulionem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę i wszystko razem smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele oraz ciecierzyce. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą ras el hannout oraz tahini. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy je do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy (kuskus najlepiej mieszać widelcem, aby pozostał puszysty). Na koniec dodajemy posiekane zioła i sok z cytryny i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Taki kuskus doskonale smakuje na gorąco, ale również sprawdzi się jako sałatka na zimno.

DSC_0588aa DSC_0584aa DSC_0585aa

 

 

2 Komentarze

  1. Andrzej

    to zdrowe danie i warto przygotować ale ostatnio zrobiłem na Andrzejki według Twojego przepisu sernik z amaretto i jest pyszny.
    Andrzej

  2. Dorota

    Danie wygląda super, muszę je przetestować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company