«

»

Sie 17

Azjatycka sałatka z łososiem i mango

DSC_1927aaaaa

Składniki (na 2 porcje):

  • około 300 g łososia
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 ogórka
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 2 garstki orzeszków nerkowca lub ziemnych
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 dojrzałego mango
  • świeża bazylia lub kolendra

Marynata i sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1.5 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 posiekanej drobno papryczki chilli
  • sok z 1 cytryny lub limonki

Przygotowanie: 

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, spróbujmy czy smak jest zbalansowany. Połową marynaty zalewamy łososia, druga połowa to sos. Łososia marynujemy przez około 1-2 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki około 30 minut przed smażeniem. Łososia możemy przygotować na patelni grillowej (grillujemy około 15 minut, z obu stron) możemy też go upiec w piekarniku (około 25 minut, 160 stopni). Ważne tylko żeby go nie wysuszyć i żeby nadal był delikatny.

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mango obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Nerkowce prażymy na rozgrzanej patelni, przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.

W misce układamy wszystkie warzywa, sałatę, orzechy i mango. Następnie kładziemy łososia i polewamy wszystko sosem. Na wierzch kładziemy posiekaną w plasterki papryczkę oraz zioła.

Proste, zdrowe i pyszne!

DSC_1924aaaa DSC_1932aaaa DSC_1929aaaa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company