Składniki:
- 1.2 główki młodej kapusty (można dać białą, pekińską)
- 2 marchewki
- 1/2 ogórka
- 1 papryczka chilli (dałam jalapeno)
- spora garść świeżej kolendry
- 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy; marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach; ogórka obieramy i kroimy w niewielką kostkę; dymki drobno siekamy; kolendrę kroimy trochę drobniej; połowę papryczki chilli kroimy w drobną kostkę a drugą połowę w talarki.
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
Warzywa wrzucamy do miski i polewamy sosem, ewentualnie jeszcze można doprawić do smaku jeśli np. wolicie bardziej słone albo kwaśne.
Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
DELICIOUS SALAT —– George