Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Azjatycka surówka z kapusty

DSC_1608aaaaaa

Składniki:

  • 1.2 główki młodej kapusty (można dać białą, pekińską)
  • 2 marchewki
  • 1/2 ogórka
  • 1 papryczka chilli (dałam jalapeno)
  • spora garść świeżej kolendry
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok  z 1 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy; marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach; ogórka obieramy i kroimy w niewielką kostkę; dymki drobno siekamy; kolendrę kroimy trochę drobniej; połowę papryczki chilli kroimy w drobną kostkę a drugą połowę w talarki.

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.

Warzywa wrzucamy do miski i polewamy sosem, ewentualnie jeszcze można doprawić do smaku jeśli np. wolicie bardziej słone albo kwaśne.

Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckiej.

DSC_1606aaaaaa

 

You may also like...

1 Comment

  1. GEORGE says:

    DELICIOUS SALAT —– George

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.