Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Azjatycki łosoś na parze z brokułami i cukinią

Pomysł na szybką i zdrową kolację? Co powiecie na rybę na parze z zielonymi warzywami oraz pysznym sosem na azjatycką nutę? To ten sos robi tutaj całą robotę, słony-słodki-kwaśny i bardzo wyrazisty, idealnie podkręca smak łososia oraz warzyw.

Składniki (na 2 porcje):

  • około 300 g łososia bez skóry i ości
  • 1/2 brokuła
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 cebulka dymka
  • 4 łyżki edamame
  • jako dodatek ewentualnie ugotowany ryż
    Sos:
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny lub octu ryżowego
  • 1/2 startego na drobnej tarce lub drobno posiekanego imbiru
  • opcjonalnie szczypta płatków chilli

Przygotowanie:

W koszykach bambusowych ułożyć po kawałku papieru do pieczenia. Następnie ułożyć: edamame, pokrojone na różyczki brokuły, pokrojoną na półplasterki cukinię oraz łososia.

Wymieszać ze sobą składniki sosu (spróbować i ewentualnie dodać jakiegoś składnika do smaku), polać nim rybę i warzywa. Na wierzchu dodać sezam oraz posiekaną dymkę (można trochę zostawić do dekoracji). Przykryć, postawić na garnku z gotującą się wodą i gotować około 15 max 20 minut w zależności od grubości ryby. Można podawać na przykład z gotowanym ryżem jaśminowym.

W sezonie możecie dodać inne warzywa: szparagi, groszek cukrowy lub zwykły albo nawet pak choi będą pasować doskonale.

Zamiast łososia biała ryba np. dorsz również dobrze się sprawdzi.

Jeśli nie macie koszyków bambusowych (polecam jednak kupić) lub urządzenia do gotowania na parze możecie to danie zrobić w piekarniku. Rybę, warzywa i sos zawińcie szczelnie w papier do pieczenia i pieczcie 15-20 minut w 180 stopniach. W takich papilotach wyjdzie prawie jak na parze 🙂

ENGLISH VERSION

Asian inspired steamed salmon with green veggies

Ingredients (for 2 portions):

  • around 300 g of salmon without skin and bones
  • 1/2 broccoli
  • 1 small zucchini
  • 2 tbs of sesame seeds
  • 1 spring onion
  • 4 tbs of edamame beans
  • eventually cooked rice for serving
    Sauce:
  • 2 tsp of miso paste
  • 2 tsp of honey
  • 2 tbs of soy sauce
  • 1 tbs of sesame oil
  • 2 tbs of lime/lemon juice or rice vinegar
  • 1/2 tsp of grated ginger
  • optionally pinch of chilli flakes

Preparation:

In the bamboo baskets put pieces of baking paper. Then place inside: edamame beans, cut broccoli flowers, cut in half-slices zucchini and salmon.

Mix sauce ingredients well together, try it and season to taste if you wish, pour it over veggies and salmon. On top add sesame seeds and chopped spring onion (you can save a bit of decoration). Cover, put on the pot with boiling water and steam for around 15 to 20 minutes depending on the thickness of the fish. You can serve it for example with cooked jasmin rice.

You can use other, seasonal green veggies: asparagus, sugar peas or even pak choi will work well.

White fish for example cod instead of salmon is also good choice.

If you do not have bamboo baskets (anyhow I strongly recommend to buy ones) or steamer you can make this dish in the oven. All the ingredients pack tightly in a baking paper and make a package. Bake in 180 degrees for 15-20 minutes and effect will be quite similar.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.