Dania główne Dania mięsne

Azjatycki makaron z sosem sezamowym i mięsem mielonym

Składniki (na 2 porcje):
  • ulubiony chiński makaron, najlepiej jajeczny (1/2 opakowania)
  • świeża kolendra i cebula dymka do dekoracji
  • 1-2 łyżki orzeszków ziemnych
    Mięso
  • 300 g mięsa mielonego (użyłam chudego wołowego, ale mieszane lub nawet tylko wieprzowe też będzie dobre)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, pól łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 duża marchewka
  • 1 kapusta pak-choi
  • 3 łyżki sezamu
    Sos
  • 2 łyżki pasty sezamowej np. tahini
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju chilli (lub po prostu płatki chili lub świeża papryczka)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną drobno cebule i smażymy aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekane: czosnek, imbir oraz trawę cytrynową. Smażymy minutę i dodajemy mięso. Wszystko smażymy na sporym ogniu do czasu aż mięso straci surowość. Wtedy dodajemy sos sojowy oraz przyprawy, a następnie pokrojoną w plasterki lub słupki marchewkę. Wszystko smażymy jakieś 5 minut, potem dodajemy pokrojoną drobniej twardą część pak choi (liście dodamy na koniec) i znowu smażymy kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy makaron jest już prawie gotowy do mięsa dodajemy sezam oraz liście pak choi. Mięso powinno być chrupiące i dobrze przysmażone, warzywa natomiast cały czas lekko al dente, spróbujcie je i doprawcie do smaku w razie czego.

Na dnie dwóch misek rozłóżcie po połowie składników na sos i bardzo dokładnie wymieszajcie – sos powinien być jednolity. Następnie na wierzch układamy ugotowany, odcedzony makaron, mięso oraz wszystko dekorujemy pokrojoną drobno cebulką dymką, świeżą kolendrą oraz posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi. Jemy najlepiej pałeczkami i przed jedzeniem należy wszystko dokładnie wymieszać.

ENGLISH VERSION

Asian noodles with sesame sauce and minced meat

Ingredients (for 2 portions):
  • favorite Asian noodles (the best with egg, but rice ones is also good) half a package
  • fresh coriander and spring onion for decoration
  • 1-2 tbs of peanuts
    Meat
  • 300 g of minced meat (I used lean beef, but mixed one or only pork will also work)
  • 1 small onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 cm of ginger
  • 2 tbs of coconut oil
  • 1/2 stalk of lemon grass
  • 2 tbs soy sauce
  • 1-2 tsp of 5 spices spice, 1/2 tsp grounded coriander
  • 1 big carrot
  • 1 pak-choi cabbage
  • 3 tbs of sesame seeds
    Sauce
  • 2 tbs of sesame paste (I used tahini)
  • 2 tbs of soy sauce
  • 2 tbs of lime juice
  • 2 tbs of sesame oil
  • 2 tbs of chili oil (or chili flakes or fresh chili)
  • 2 tsp of honey or maple syrup
Przygotowanie:

In the pan or in the wok heat up coconut oil, add chopped onion and fry until slightly soften (few minutes). Next add finely chopped: garlic, ginger and lemon grass, fry around 1 minute and add meat. Cook everything on high heat, once the meat is not raw, add soy sauce, spices and cut in strips or slices carrot. Then cook around 5 minutes, next add hard part of pak choi (leaves we will add later) and again cook for few minutes. In the meantime prepare the noodles in accordance to the package instruction. When they are almost done, add sesame and pak-choi leaves into the meat. The meat should be golden and crispy, veggies still a bit al-dente and everything well seasoned.

On the bottom of the two bowls put the ingredients of the sauce (half of the amount to each bowl) and mix it well. Next, place cooked and drained noodles, meat and put on top coriander, chopped spring onion and chopped peanuts. Mix it well before eating and eat the best with the chopsticks.

You may also like...

4 Comments

  1. Czy można zastąpić mielone mięso tofu?

    1. Tak 🙂 Jak najbardziej tofu będzie pasowało idealnie.

  2. Fajne danie, lekkie i pełne smaku, idealne na lato, gdy nie chce się dużo czasu spędzać w kuchni :).

    1. To prawda 🙂 Szybko i smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.