«

»

Mar 30

Babka piaskowa cytrynowo-kokosowa

Prosta i szybka Wielkanocna Babka. Można zrobić nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Ciasto ma mocny aromat cytrynowy dzięki dodaniu skórki i soku z cytryny, oraz nie jest suche przez dodanie mleczka kokosowego.

DSC_0685



 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miałkiego cukru (1 szklanka)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 200 ml mleczka kokosowego (ok 3/4 puszki do ciasta, reszta do lukru)
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do lukru)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
  • bułka tarta + masło do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całe masło rozpuścić w garnuszku i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Kiedy nie będzie już gorące przelać do dużej miski i dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wbić jajka oraz dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystko utrzeć dokładnie mikserem na jednolitą masę. Mleczko kokosowe otworzyć i dokładnie wymieszać. Do miseczki odłożyć ok 3 pełnych łyżek mleczka (będą potrzebne do lukru) a resztę wlać do miski z jajkami, masłem i cukrem. Ponownie utrzeć mikserem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną). Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj suche składniki do masy. Miksować należy do czasu aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Foremkę do babki (może być też keksówka) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej całą masę. Ciasto włożyć do piekarnika na godzinę. Będzie gotowe kiedy wbity w babkę patyczek będzie po wyjęciu suchy. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Przygotować lukier: w miseczce dokładnie wymieszać (żeby nie było grudek) pozostałe 3 łyżki mleczka kokosowego z cukrem pudrem. Lukier może być lekko lejący, ale nie zbyt rzadki. Kiedy babka ostygnie lukier dokładnie rozsmarować na cieście i posypać wiórkami kokosowymi.

Jestem pewna, że wszystkim bardzo zasmakuje 🙂 Smacznego i Wesołych Świąt!

DSC_0678DSC_0675DSC_0679DSC_0688
Cytrynowe wypieki

2 Komentarze

  1. Bożena

    Z mleczkiem kokosowym..i cytryną..musi być pyszna…dziękuję za udział w akcji..

  2. Gohu

    O rany!!! Musi być pyszne!!!! Muszę spróbować :)))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company