Słodkości

Bananowe babeczki z orzechami

Dawno mnie nie było tutaj niestety, ale praca inżynierska sama się nie napisze, toteż muszę trochę zwolnić tempo dodawania wpisów. W ten weekend jednak nie mogłam się oprzeć i miałam ochotę na coś słodkiego, Upiekłam więc proste babeczki z bananami. DSC_0832

Składniki (na ok 12 babeczek):

Na babeczki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • ok 100 g orzechów włoskich
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na polewę:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • kolorowe kuleczki z cukru do dekoracji (lub jakiekolwiek ozdoby do babeczek)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy masło razem z cukrem i cukrem waniliowym aż składniki się połączą dokładnie i uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy, żeby wszystko było dokładnie połączone. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę, orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do masy. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po czym dodajemy dodajemy je do „mokrych” składników i delikatnie ale starannie łączymy najlepiej drewnianą bądź plastikową łopatką (nie może być grudek). Do przygotowanej formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki oraz wypełniamy je po równo ciastem. Oczywiście można po prostu papierowe foremki ułożyć na blaszce, ale babeczki się pewnie trochę rozpłyną, ew. można użyć innych foremek na babeczki. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż się delikatnie zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Polewa: W garnku zagotować wodę, na garnku postawić miskę i włożyć do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Należy ją dokładnie roztopić. Następnie zdjąć miskę z garnka i energicznie wmieszać masło. Tak przygotowaną polewą smarować babeczki po wierzchu i od razu dekorować. Babeczki gotowe do jedzenia najlepiej jak polewa zastygnie.

DSC_0804

DSC_0811

 

 

DSC_0847DSC_0813DSC_0823

DSC_0825


DSC_0830

 

 

DSC_0849

 

You may also like...

2 Comments

  1. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie. 🙂

    Ja ostatnio zrobiłam kilka rodzajów muffinów. Polecam cytrynowe z makiem: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2012/12/muffinki-cytrynowe-z-makiem.html

    I w ogóle zapraszam na bloga: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/ i na profil na Facebooku: http://www.facebook.com/ZycieSmakiemSieToczy

    My, kulinarne blogerki o witkacowskim rodowodzie, musimy się wspierać w kuchennych działaniach! 🙂

    Pozdrawiam!

  2. Andrzej says:

    super wyglądają .
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.