«

»

Mar 10

Beza z kremem waniliowym i owocami

Do romantycznej kolacji musi być romantyczny deser…. Beza z kremem waniliowym i owocami idealni się nadaje.

beza

Składniki:

Beza:

  • białka jajek z 5 jaj
  • 250 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnegopiana
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki do ubijania (36%) bardzo zimnej, długo schładzanej
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru

Owoce*:

  • garść świeżych malin
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 kiwi

* Można użyć praktycznie dowolnych, ulubionych owoców sezonowych, doskonale będą pasowały truskawki albo np. porzeczki.

Przygotowanie:

Beza:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni (bez termoobiegu).

W dużej misce ubić dokładnie białka. Następnie dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i nadal dokładnie ubijać. Za każdym razem cukier musi być dokładnie wmieszany w białka. Masa powinna być bardzo dokładnie ubita, nie można jej przebić, więc należy ją ubijać dość długo. Kiedy już wmieszamy cały cukier dodajemy ocet i mąkę i jeszcze ubijamy ok 2 minut, aż masa będzie zupełnie jednolita, sztywna i błyszcząca.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej przygotować dwie blaszki, albo jedną dużą). Na papier wykładamy połowę białkowo-cukrowej masy i delikatnie rozprowadzamy (możemy rozprowadzić w okrąg lub w jakiś prosty kształt np. serduszko, na papierze można wcześniej narysować kształt jaki chcemy, żeby później łatwiej było wyłożyć masę). Grubość wyłożonej masy powinna być ok 2 cm, więc nie należy jej za bardzo rozprowadzać ani wygładzać z wierzchu. To samo robimy z drugą częścią masy.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 120 stopniach, następnie skręcamy piekarnik do 100 stopni i „suszymy” bezę ok 3 godzin. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie ostygnąć w środku piekarnika.

Krem:

Do miski wkładamy serek mascarpone. Laskę wanilii przecinamy na pół i przejeżdżamy po niej tępą częścią noża usuwając dokładnie wszystkie nasionka. Dodajemy je do serka. Wszystko ubijamy przez ok 1-2 minuty, aż będzie puszyste. Dolewamy śmietankę i dosypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie dosyć gęsta i jednolita. Uwaga! Masę można przebić, więc od razu kiedy śmietana będzie ubita i połączona z serkiem przestajemy miksować.

Składanie:
Obieramy i kroimy kiwi w plasterki. Myjemy i przygotowujemy inne owoce.

Bezę wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blaszki (jest bardzo krucha, ale jeśli się ułamie, nie należy się przejmować – w końcu jest krem, który może ją skleić ;)). Wykładamy na talerz (paterę). Rozsmarowujemy na niej 1/2 kremu i przykrywamy drugą bezą. Na wierzchu kładziemy pozostały krem oraz układamy owoce. Gotowa do jedzenia natychmiast. Jest naprawdę pyszna.

coverDSC_0409aDSC_0431

DSC_0373DSC_0447DSC_0424

 

DSC_0339
DSC_0360

7 Komentarzy

Skip to comment form

  1. Sylwia

    Wyglada pysznie! Mam zamiar zrobic takie cudo na swieta:-)

  2. magma

    pyszności:) uwielbiam takie bezy:)

  3. Andrzej

    no pycha
    Andrzej

  4. gin

    Zdecydowanie beza jest cudownym deserem 🙂
    Ja mam znowu pięć białek w lodówce i zastanawiam się, czy jakaś inna opcja poza bezą jest w ogóle możliwa… 😉

  5. United flavours

    Matko jak pysznie wyglada! Powiedz czy bylo bardzo slodkie?

  6. Sylwia-Follow the Taste

    Właśnie nie! 🙂 Dodałam niewiele cukru na kremu i owoce (szczególnie kiwi) są lekko kwaśne, więc końcowy efekt jest naprawdę idealny i wcale nie za słodki, gdyż sama też nie przepadam za przesłodzonymi deserami 🙂

  7. Aneczka

    A ja mam taki mały patencik podczasz robienia bez, dla efektu do masy bezowej można dodać syropu owocowego np. malinowego albo truskawowego i wtedy beza robi się taka ładna różowiutka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers