«

»

Lis 20

Brioszki z czekoladą i kremem waniliowym

Ogólnie nie jestem wielką fanką jedzenia słodyczy, a co za tym idzie również ich robienia… Ale czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Aby podszkolić swoje umiejętności pieczenia i robienia deserów, postawiłam na dość trudny przepis na francuskie brioszki z kremem waniliowym. Przepis wzięłam Kwestii Smaku, ale oczywiście jest to moja własna interpretacja.

Składniki (na ok 20 brioszek):
Ciasto:

  • ok 550 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g masła
  • ok 2 łyżki ciepłej wody

Krem waniliowy (Pâtissière):

  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki

Nadzienie:

  • 100 g ciemnej czekolady deserowej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże wsypać do szklanki, rozmieszać ze szczyptą cukru oraz ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut. Masło wyjąć z lodówki, alby było miękkie. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże oraz jajka. Ciasto należy wyrabiać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i aż będzie ono gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Można wyrabiać ręcznie, lub w mikserze ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta. Kiedy ciasto będzie zagniecione, dodawać stopniowo masło (np. po 1 łyżce) i dokładnie łączyć z ciastem. Po dodaniu masła ciasto nie będzie już tak zwarte, ale ważne jest aby całe masło dobrze połączyło się z ciastem.
Ciasto przykryć ściereczką, lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie należy ciasto włożyć do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na noc) – ten proces jest konieczny, aby później móc je łatwo rozwałkować.

Krem: Żółtka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę i również zmiksować. W garnku zagotować mleko i powoli, ciągle miksując wlewać je do masy z żółtek i cukru. Następnie przelać masę z powrotem do garnka, postawić na palnik i zagotować. Masę należy ciągle dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Pogotować ją jeszcze ok 2 minut. Schłodzić, następnie włożyć do lodówki na ok 1 godzinę (może być na całą noc).

Ciasto wyjąć z lodówki oraz rozwałkować na posypanym mąką blacie. Powinno ono utworzyć mniej więcej dość duży prostokąt o wymiarach ok 35 x 45 cm o grubości ok 0,5 cm. Na cieście rozsmarować zimny krem i posypać dokładnie pokruszoną na drobne kawałki czekoladą. Czekoladę łatwiej pokruszyć jeszcze w opakowaniu. Krótsze boki ciasta złożyć do środka, w taki sposób, aby spotkały się po środku. Przekroić ciasto w tym właśnie miejscu, oraz każdą połówkę pokroić na ok 10 pasków. Rozłożyć na blaszce, oraz odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aby ciasto jeszcze wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wszystkie brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem, aby ładnie się zarumieniły podczas pieczenia. Włożyć do piekarnika na ok 20 minut, aż będą delikatnie złociste na wierzchu. Ostudzić i podawać. Są doskonałe np. na śniadanie, ale również jako podwieczorek do kawy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company