«

»

Lis 12

Brukselka i marchewka Stir Fry

Nasze Polskie jesienne warzywa: brukselka oraz marchewka przyrządzone na sposób azjatycki! Pyszne! To danie jest dobre nawet dla osób które nie lubią brukselki, gdyż nie czuć tutaj jej lekko gorzkiego smaku, który jest ukryty pod masą innych aromatów kuchni orientalnej! 🙂

Niech was też nie przestraszy lista składników, tak naprawdę samo danie robi się w 10 minut. Jedyne co to trzeba przygotować i pokroić warzywa.

DSC_0457aaaa

Składniki (na około 2 porcje):

  • około 20-30 małych brukselek
  • 3 marchewki
  • 1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego lub ulubionego azjatyckiego
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cm korzenia imbiru
  • około 4 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu rybnego (można pominąć)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • spora garść posiekanego szczypiorku
  • dodatki: uprażony lekko na suchej patelni sezam i orzeszki ziemne, świeża kolendra

Przygotowanie:

Najpierw przygotujmy warzywa. Brukselkę myjemy, ewentualnie obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na połówki i kroimy w paseczki. Marchewki myjemy, obieramy i następnie robimy wstążki obieraczką lub ścieramy na tarce warzywnej (u mnie trochę tak, trochę tak).

Imbir obieramy i siekamy drobno, to samo czosnek. Chilli również siekamy, ja dałam całe i moje danie było bardzo pikantne, jeśli nie chcecie zbyt dużo ostrości usuńcie pestki z papryczki lub dajcie jej mniej.

W szklance lub miseczce mieszamy składniki sosu do stir fry: sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, miód oraz masło orzechowe.

Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Teraz zabieramy się za smażenie. Na rozgrzaną patelnię lub do woka wlewamy trochę oleju roślinnego, następnie dodajemy czosnek, chilli i imbir. Smażymy mieszając około 1 minuty aż przyprawy uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę oraz brukselkę i smażymy mieszając około 3-5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Uwaga żeby nie zrumienić warzyw ani przypraw!

Na patelnię dolewamy sos oraz posypujemy wszystko przyprawą 5 smaków. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut aż smaki się połączą. Pamiętajcie jednak żeby nie gotować wszystkiego zbyt długo, chcemy żeby warzywa nadal były chrupiące!

Dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

Gotową potrawę skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy szczypiorkiem, kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi i sezamem! Smacznego! 🙂

DSC_0453aaa DSC_0454aaaa
Kuchnia tajska 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company