«

»

Lip 02

Bruschetta z truskawkami i bazylią

Tradycyjna włoska Bruschetta – przypieczony chlebek do tego pyszne dodatki. Moja wersja to truskawki, słodkawe pomidorki malinowe do tego oczywiście bazylia i ocet balsamiczny! Doskonałe połączenie, idealne na letnią przekąskę.

DSC_0221aa

Składniki:

  • kromki ulubionego pieczywa (najlepiej ciabatta lub bagietka, ja użyłam pełnoziarnistej)
  • garść truskawek
  • pomidor malinowy
  • kilka listków bazylii
  • ok 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 1 łyżka kremu balsamicznego
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • ser mozzarella (opcjonalnie)
  • dodatkowo trochę rukoli i roszponki

Przygotowanie:

Pieczywo lekko skropić oliwą z oliwek i włożyć na kilka minut do piekarnika żeby się lekko zezłociło i zrobiło się chrupiące (ew. można też podsmażyć na patelni grillowej). W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora. Do tego wrzucamy posiekaną bazylię (i ew. odrobinę posiekanych listków mięty), zalewamy balsamico i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na chwilę, aby składniki się lekko przegryzły. Kiedy chleb będzie gotowy wykładamy na niego truskawkowo-pomidorową salsę, można skropić jeszcze lekko kremem balsamicznym i dodać na wierzch porwaną drobno mozzarellę. Podawać wraz z listkami rukoli i roszponki.

DSC_0199aa DSC_0192aa DSC_0190a DSC_0212a DSC_0194aa DSC_0209a DSC_0205a

Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz

  1. Daria

    Genialna przekąska! Niebo w gębie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers