«

»

Mar 18

Buraczane kaszotto

Kasza i buraki, to typowo Polskie połączenie składników. Z reguły jemy po prostu zasmażane buraczki np. z kotletem mielonym i kaszą. Moja propozycja jest jednak bardziej nowoczesna. Kaszotto! Czyli kasza ugotowana z buraczkami z dodatkiem sera pleśniowego. Na wierzch podałam jeszcze kawałek ugotowanej na parze białej ryby.

aaaaa

Składniki (na ok 3 porcje):

  • 1 szklanka ulubionej kaszy (ja użyłam pęczak, ale może też być gryczana) – ok 150 g
  • 1 duży burak lub kilka małych (ok 200 g)
  • ok 2-3 szklanek bulionu jarzynowego (może być też woda)
  • 1 czerwona cebula (może być jakakolwiek cebula)
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek sera pleśniowego (ok 40 g)
  • 1 łyżka zimnego masła
  • odrobina oleju roślinnego do smażenia
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatki: Filet z białej ryby (u mnie dorsz), skropiony sokiem z limonki i oprószony solą i pieprzem, ugotowany na parze

Przygotowanie:

Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach (najlepiej robić to w rękawiczkach, gdyż bardzo farbują ręce). W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy starte buraki, wszystko zostawiamy na małym ogniu żeby cały czas lekko się gotowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę i przesmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wsypujemy kaszę. Wszystko smażymy ok 1 minuty. Dodajemy tymianek. Wlewamy po łyżce wazowej gotujący się z buraczkami bulion i czekamy aż kasza wchłonie płyn. Takim sposobem gotujemy kaszę do miękkości (w przypadku pęczaku ok 10 minut). W wersji dla leniwych oczywiście można dodać od razu cały płyn z burakami, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy do pęczotto kawałek sera pleśniowego, zimne masło i dokładnie mieszamy żeby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy samo albo np. z rybą.

DSC_0237aa DSC_0245aa DSC_0245aaaa

2 Komentarze

  1. Sidorcia

    A takiej wersji tego dania nie znałam. Świetne połączenie kaszy z burakiem. Musze to koniecznie wypróbować. Kaszotto to cudowne danie i w każdej odsłonie jest pyszne..

    1. Sylwia-Follow the Taste

      To prawda, tez uwielbiam kaszotto praktycznie z każdymi dodatkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers