Przyznam szczerze, że to połączenie zaczerpnęłam z jakiegoś telewizyjnego programu i od razu postanowiłam je wypróbować. Jest na prawdę doskonałe. Gotowane słodkawe buraczki, jajko na pół twardo, słone anchois i majonezowo-jogurtowy sos.
Składniki:
- 1 duży burak lub np dwa małe (ok 150 g)
- 2 jajka
- kilka filecików anchois
- sos:
- 1/2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ok pół łyżeczki sosu balsamico (można dać pół łyżeczki miodu i drobinę soku z cytryny zamiast)
- około łyżki świeżego posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Nieobrane buraczki ugotować lub upiec do miękkości (ok 1 godziny). Następnie obrać, pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu. Jajka ugotować na pół-twardo: włożyć jajka do wody i gotować na średnim ogniu, od momentu ugotowania odliczyć ok 4 minut. Po tym czasie jajka odcedzić, zalać zimną wodą i odczekać trochę czasu aż ostygną. Jajka obrać, pokroić w ósemki i położyć na buraki. Na wierzchu ułożyć fileciki z anchois. Zmieszać ze sobą składniki sosu, polać nim sałatkę i pałaszować. Dobra jest na obiad, lunch, śniadanie, kolację, kiedy chcemy. Ja zjadłam ją na lunch z kromką chleba pełnoziarnistego.