Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Burgery z kurczaka i cukinii z sałatką z kaszy jaglanej

Ostatni hit z Kwestii Smaku 🙂 Postanowiłam zainspirować się tym przepisem i stworzyć coś podobnego 🙂 Oczywiście przepis jest trochę zmieniony, jak to zwykle robię, ale wyszło na prawdę dobre!

DSC_0450aa

Składniki:
Burgery (na 6 burgerów):

  • 600 gram piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 młoda cebula ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki masła + 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, suszone oregano i suszona bazylia (po około 1 łyżeczki)

Ciepła sałatka z kaszy (porcja na 3-4 osoby)

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • opakowanie pomidorków koktajlowych (około 10-15 sztuk)
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie (ja użyłam pasty z suszonych pomidorów – około 2-3 łyżeczki)
  • kawałek sera feta
  • odrobina soli, pieprzu

Przygotowanie:

Burgery: Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać oliwę z masłem, następnie dodać cebulkę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Na patelnie dodać posiekany drobno ząbek czosnku i jeszcze chwilę smażyć, następnie dodać startą na tarce cukinie, odrobinę soli, pieprzu oraz suszonych ziół. Wszystko smażyć około 10 minut, aż cukinia puści i odparuje całą wodę, ostudzić. W międzyczasie oczyszczone piersi z kurczaka zmielić w maszynce, albo pokroić w drobną kostkę (w tym przypadku można najpierw roztłuc piersi tłuczkiem a później posiekać, albo posiekać w kostkę a później jeszcze roztłuc ostrą częścia noża aż powstanie coś w stylu mięsa mielonego). Wymieszać dokładnie (najlepiej wyrobić lekko ręcznie) cukinię z mięsem, dodać szczyptę soli. Ręcę delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i formować burgery (powinno wyjść około 6ciu). Burgery smażyć, najlepiej na patelni grillowej (wtedy robimy to bez tłuszczu), po kilka minut z każdej strony. Myślę, że można je również upiec w piekarniku lub usmażyć z odrobiną tłuszczu na zwykłej patelni.

Kasza: Kaszę jaglaną zalać dwoma szklankami wody, dodać szczyptę soli oraz łyżkę oleju spod suszonych pomidorów i ugotować do miękkości (około 15 minut). Do gorącej jeszcze kaszy dodać posiekane drobno suszone pomidory, pokrojoną w kostkę fetę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku.

Gotowe burgery podajemy na ciepło z sałatką z kaszy oraz można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.

DSC_0446aa DSC_0452aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.