Klasyka kuchni włoskiej, w domowym wydaniu. Zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis i kurczaka robi się w piekarniku, bez smażenia – czyli wygodniej i zdrowiej. Trzeba jednak pamiętać o kilku trikach żeby panierka była chrupiąca 🙂
Składniki (na 4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- 1/2 kulki mozzarelli
- mała miska bułki tartej*
- domowy sos pomidorowy (przepis poniżej)
- sól, pieprz
- po sporej szczypcie suszonych ziół: oregano, bazylia, tymianek
- około 3-4 łyżek startego parmezanu (startego samemu, nie kupionego gotowego)
- oliwa z oliwek – około 2 łyżek
- ulubiony makaron jako dodatek
Sos pomidorowy - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (użyłam czerwonej)
- 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć świeżych)
- spora szczypta cukru
- sól, pieprz
- po sporej szczypcie suszonych ziół: bazylia i oregano
*ja zawsze używam w miarę na bieżąco tartej bułki, to znaczy jak mam np. dobre domowe pieczywo które już wyschło to ścieram je na bułkę i robię jakieś danie z jej użyciem 🙂 Do Chicken Parmigiana zeszło mi około 2/3 domowej czerstwej bagietki.
Przygotowanie:
Sos pomidorowy: Zacznijmy od sosu pomidorowego, taki domowej roboty będzie najlepszy. W garnuszku rozgrzewamy lekko oliwę, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli i będzie miękka – kilka minut. Dodajemy pomidory, cukier, sól, pieprz i przyprawy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Studzimy i następnie blendujemy na gładko. W sezonie możemy użyć świeżych pomidorów, ale trzeba je trochę dłużej gotować – około 40 minut.
Kurczak: Piersi rozkrawamy na połówki i lekko rozklepujemy tłuczkiem, tak żeby były trochę cieńsze i miały równą grubość. Następnie solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Tutaj możemy je odstawić na godzinę do lodówki lub na całą noc, ale możemy też przygotowywać od razu.
Przygotowujemy panierowanie: w jednej miseczce roztrzepujemy jajko razem z łyżką oliwy z oliwek, w drugiej miseczce przygotowujemy bułkę tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Kurczaka obtaczamy najpierw w jajku z oliwą, następnie w bułce z serem i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, góra dół. Kurczaka na sam koniec jeszcze lekko skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika. Jak wiecie, rzeczy w panierce często się smaży i w piekarniku ciężko jest osiągnąć ten efekt chrupkości. Sekretem jest tutaj to żeby nie pomijać zupełnie tłuszczu, dodanie go do panierki i potem na wierzch sprawi, że osiągniemy efekt chrupiącej panierki bez konieczności smażenia na dużej ilości tłuszczu.
Kurczaka pieczemy przez 15 minut, z czego ostatnie 5 minut piekłam go w funkcji zapiekania (grill + termoobieg), żeby był jeszcze bardziej chrupiący. Nie polecam jednak piec z termoobiegiem cały czas, gdyż mięso może się w środku wysuszyć. Po tym czasie na wierzch układamy po około 2 łyżki sosu na każdy kawałek i trochę mozzarelli i zapiekamy normalnie (góra-dół) przez jeszcze 10 minut, aż mozzarella się stopi i zrumieni.
Podajemy z ulubionym makaronem, najlepiej penne. Możemy go wymieszać z pozostałym sosem pomidorowym, dodać na wierzch świeżą bazylię i jeszcze trochę parmezanu 🙂
English version
Italian classic in a home made version. I modified the recipe a bit, so we can make everything in the oven, without frying. With few tricks the chicken can be still crispy and delicious.
Ingredients (for 4 portions):
- 2 chicken breast
- 1 big egg
- 1/2 of big bowl of mozzarella
- small bowl of bread crumbs
- home made tomato sauce (recipe below)
- salt, pepper
- big pinch of each of dry herbs: oregano, basil, thyme
- around 3-4 tbs of grated Parmesan (grat your self, not ready bought!)
- olive oil – around 2 tbs
- favorite pasta (f.ex. penne)
Tomato sauce - 2 tbs of olive oil
- 2 garlic cloves
- 1 small onion (I used red)
- 1 can of tomatoes (during season fresh tomatoes)
- big pinch of sugar
- salt, pepper
- big pinch of each of the dry herbs: basil and oregano
Preparation:
Tomato sauce: Lets start from tomato sauce, home made is of course the best. In a pot heat a bit olive oil, add chopped onion and garlic. Fry it for few minutes until onions are soft and translucent. Add tomatoes, salt, sugar, pepper and spices and cook on low around 20 minutes. Sauce should evaporate and be a bit more dense. Let it cool and blend it. When there is season for fresh tomatoes you can use them instead of canned ones, but they need longer cooking – around 40 minutes.
Chicken: Cut chicken breast half lengthwise and gently smash them, so they are a bit thinner and the same thickness everywhere. Season them with salt, pepper and dry herbs. Now they can rest in the fridge for one hour one even overnight, but you can also prepare them straightaway.
Prepare bread-crumbing: In one bowl whisk well with the fork egg and 1 tbs of olive oil, in the second combine breadcrumbs and grated Parmesan. Put the chicken breast firstly into the egg and oil, coat well and then place to breadcrumbs and cheese and also coat well. Place the chicken onto a baking tray with baking paper and drizzle with olive oil. As you know, normally the breaded things are fried and it is not easy to get the crispiness in the oven. That’s why it is important to add a bit of fat to the coating and also later on the top, a bit is enough to get the crispy effect without frying and too much of oil.
Preheat the oven to 200 degrees, top and bottom heating and put the chicken. Bake for 15 minutes, last few minutes you can bake with the fan and grill function – but only last max 5 minutes, because fan can make the chicken dry. After this time, put on top of each breast around 2 tbs of tomato sauce and a bit of mozzarella cheese. Bake it around 10 minutes more (or until the cheese is melted and starts to golden).
You can serve it with favorite pasta, for example penne. Add also the leftover tomato sauce, put some Parmesan and fresh basil on top.