Doskonały na gorące dni, aksamitu chłodnik z awokado i ogórka. Do tego dodatek podsmażonych z chilli i czosnkiem krewetek.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 dojrzałe awokado
- kawałek ogórka (około 5 cm)
- 2 kubeczki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka krewetek (około 200 g)
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- płatki chilli lub ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Krewetki skropić oliwą oraz sokiem z cytryny, dodać soli, płatki chilli oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić trochę drobniej i dodać do awokado, dorzucić kilka listków bazylii. Jogurty naturalne również dodać do miski i wszystko razem zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem). Następnie doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz około łyżką oliwy z oliwek. Krewetki usmażyć przez kilka minut (nie dłużej!) na rozgrzanej patelni i ułożyć na wierzch chłodnika.
Uwielbiam krewetki i awokado idealne połączenie dla mnie jednak poczekam na upały 😉 z wykorzystaniem twojego przepisu :D..
zapowiadają w czerwcu rekordowe upały i na pewno ta propozycja będzie doskonała.
Andrzej
Swietna kompozycja, muszę to zrobić