Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Chłodnik z awokado z krewetkami

Doskonały na gorące dni, aksamitu chłodnik z awokado i ogórka. Do tego dodatek podsmażonych z chilli i czosnkiem krewetek.

DSC_0875aaa

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 dojrzałe awokado
  • kawałek ogórka (około 5 cm)
  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka krewetek (około 200 g)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chilli lub ostra papryka w proszku

Przygotowanie:
Krewetki skropić oliwą oraz sokiem z cytryny, dodać soli, płatki chilli oraz posiekany drobno ząbek czosnku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić trochę drobniej i dodać do awokado, dorzucić kilka listków bazylii. Jogurty naturalne również dodać do miski i wszystko razem zmiksować (najlepiej ręcznym blenderem). Następnie doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz około łyżką oliwy z oliwek. Krewetki usmażyć przez kilka minut (nie dłużej!) na rozgrzanej patelni i ułożyć na wierzch chłodnika.

DSC_0872aa DSC_0864aaDSC_0870aaDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

You may also like...

3 Comments

  1. Uwielbiam krewetki i awokado idealne połączenie dla mnie jednak poczekam na upały 😉 z wykorzystaniem twojego przepisu :D..

  2. Andrzej says:

    zapowiadają w czerwcu rekordowe upały i na pewno ta propozycja będzie doskonała.
    Andrzej

  3. Dorota says:

    Swietna kompozycja, muszę to zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.