Słodkości

Ciasto bananowe z czekoladą

Wszyscy pieką chlebek bananowy i nie dziwne! Jest bardzo prosty do zrobienia i przepyszny! Nie za słodki, ale za to wilgotny i aromatyczny to prawdziwy „comfort-food”. Oryginalny przepis pochodzi od mojego ulubionego ostatnimi czasy Rozkosznego – click.

Składniki (na keksówkę):

  • 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany + jeszcze jeden na wierzch do dekoracji
  • 2 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
  • Garść posiekanych orzechów włoskich
  • Garść posiekanej gorzkiej czekolady (około pół tabliczki)

Przygotowanie:

Roztop i ostudź masło. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

W misce rozgnieć dokładnie widelcem banany, następnie dodać jajka i roztrzep wszystko dokładnie aż będzie lekko puszyste. Wlej przestudzone masło, dodaj śmietanę, cukier i cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

Wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon i delikatnie wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników.

Dodaj czekoladę i orzechy i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułóż banana przekrojonego na pół, posyp lekko cukrem. Piecz około 50 minut do suchego patyczka. Zapewniam Cię, że pod koniec pieczenia zapach w domu będzie niesamowity i ciężko będzie już wytrzymać do końca pieczenia! Chlebek studź jeszcze jakieś 15 minut w formie, następnie wyjmij i zajadaj 🙂

Smacznego!

English version

Cake with bananas and chocolate

Perfectly good and easy cake. Original recipe comes from Rozkoszny – click.

Ingredients (for a loaf baking pan):

  • 3 big or 4 small ripe bananas + one more to decoration
  • 2 eggs
  • 220 g of all purpose flour
  • 100 g butter
  • 100 g brown sugar
  • 80 g sour cream
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 cinnamon
  • handful of chopped walnuts
  • handful of chopped dark chocolate (around 1/2 bar)

Preparation:

Melt the butter and let it cool a bit. Heat up the oven to 180 degrees.

In the large bowl smash finely the bananas with the fork, add eggs and beat it shortly until slightly fluffy. Add butter, sour cream, sugar and vanilla sugar and mix everything until the batter is uniform.

Add dry ingredients: flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon. Mix very gently just until all incorporated.

Add chocolate chunks and nuts and gently mix.

Ready batter place in the loaf pan (use baking paper or spread the bottom and edges of the pan finely with butter). On the top place cut by half banana, sprinkle with sugar and put it to the oven. Bake around 50 minutes. Trust me, at the end of baking the smell at your home will be incredible, it will be hard to resist and wait until the end 😉 When baked, remove it from the oven and let it cool for around 15 minutes, then remove it from the pan and enjoy!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.