Słodkości

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste i baaardzo smaczne.

DSC_0268aa

Składniki:

  • 2 duże twarde gruszki
  • 120 gramów miękkiego masła
  • 9 płaskich łyżek cukru (można dać trochę więcej jeśli gruszki są lekko kwaśne)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek mąki (płaskich)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady (ja dałam mleczną, ale jeśli lubimy gorzką to też będzie dobrze pasować)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce dokładnie ubić masło z cukrem na gładką i puszystą masę (około 10 minut). Następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Kiedy masa się połączy dodawać partiami przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, cały czas miksując. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dodać posiekaną drobno czekoladę i wmieszać do ciasta (już bez miksowania). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem blachy, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone np. w ćwiartki albo kostkę gruszki i włożyć do piekarnika. Ciasto piecze się 45 minut, a ponieważ jest dobre również na ciepło to znika praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika 😉

DSC_0254aa DSC_0265aa DSC_0263aa DSC_0269aa

 

Inspiracja tu.

Wariacje z gruszką

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.