«

»

Cze 17

Cordon bleu

Czyli tradycyjny kotlet Szwajcarski. 🙂 Aż wstyd, że do tej pory nie było u mnie na blogu tego przepisu…
Otóż, to kotlet nadziewany serem i szynką, panierowany oraz smażony. Ja użyłam piersi z kurczaka, natomiast można użyć też schabu albo sznycli cielęcych.

DSC_0986aa

Składniki (na 1 kotlet):

  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 duży plaster szynki
  • sporo żółtego, wyrazistego sera (ja użyłam Gruyere)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej roślinny do smażenia

Dodatki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, następnie położyć na desce, przykryć folią i roztłuc na cienki, duży kotlet. Mięso oprószyć lekko solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Na mięsie ułożyć kawałek szynki, następnie pokrojony w słupki ser i dokładnie i szczelnie zawinąć (można brzegi spiąć wykałaczkami). Kotlet oprószyć lekko mąką, następnie panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu, dokładnie po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste (kotlety są dość grube, więc należy je smażyć dość długo). Gotowe kotlety wykładamy na ręcznik papiery i lekko odsączamy z tłuszczu, serwujemy np. z młodymi ziemniakami i kapustą.

DSC_0979aa paaa DSC_0987aa

1 komentarz

  1. Marta

    Nie wiedziałam, że to danie pochodzi ze Szwajcarii! Bardzo lubię taki kotlet.

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company