Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Cukiniowa carbonara

Makaronu dawno już nie było. Proponuję wam więc pyszny i prosty makaron. Klasyczna carbonara z dodatkiem cukinii 🙂

DSC_0746a

Składniki (na ok 2-3 porcje):

  • 1 cukinia
  • ok 150 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • suszone oregano i suszona bazylia do smaku
  • ok 200g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)
  • ew. starty parmezan do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

Na patelnie wrzucamy boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy póki gorące posypane serem.

DSC_0737a DSC_0743a DSC_0731a

 

You may also like...

4 Comments

  1. wyglada apetycznie, mam cukinie i tak zrobie

  2. Super makaron 🙂

  3. Andrzej says:

    Rewelacja . Mamy jeszcze dwie cukinie i z jednej zrobimy zupę z kaszką a z drugiej cukiniową carbonare bo wygląda apetycznie na zdjęciach.

  4. Fajny pomysł, wykorzystam z pewnością przy pierwszej okazji, tym bardziej, że też ostatnio mało u mnie makaronów

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.