Dania główne Warzywa w roli głównej

Curry z botwinką i ciecierzycą

Botwinka to pyszne warzywo które w sezonie mamy praktycznie całą wiosnę i lato, warto więc jeść ją jak najczęściej 🙂 Czasem jednak jeśli znudzi nam się chłodnik z botwinki można wyczarować również inne, mniej oczywiste dania. Proponuje wam spróbować przyrządzić curry z aromatycznym mlekiem kokosowym, przyprawami oraz ciecierzycą.

Składniki (na 2 porcje):

  • mały pęczek botwinki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru (około 1 cm)
  • opcjonalnie 1/2 papryczki chilli
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • mała puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
    Przyprawy
  • po 1 łyżeczce: curry w proszku, słodka mielona papryka
  • po 1/2 łyżeczki: mielona kolendra, mielony kumin, kurkuma, ostra papryka w proszku, ziarna musztardy
  • sól, pieprz
    Dodatki
  • trochę soku z cytryny
  • ugotowany ryż lub kasza lub mix z soczewica
  • koperek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i smaż aż lekko się zeszkli. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, imbir, chili oraz przyprawy i smaż chwilkę. Po tym czasie dodaj dokładnie umytą i pokrojoną w kawałeczki botwinkę – dodaj najpierw buraczki oraz łodygi, liście odłóż. Wszystko zalej mlekiem kokosowym, dodaj cukier, sól, pieprz i duś kilka minut aż botwinka i małe buraczki będą miękkie. W międzyczasie można ugotować ryż lub inny ulubiony dodatek (u mnie kasza pęczak pół na pół z czerwoną soczewicą). Na koniec do dania dodaj liście botwinki oraz odlaną z puszki i opłukaną ciecierzycę (oczywiście możemy użyć suchej, namoczonej na noc i ugotowanej) i wszystko gotuj jeszcze aż ciecierzyca się podgrzeje, ale nie dłużej. Dopraw do smaku i podawaj posypane koperkiem i skropione sokiem z cytryny. Smacznego 🙂

ENGLISH VERSION

Beat leaves curry with chickpeas

Ingredients (for 2 portions):

  • small bunch of beet leaves (can be with tiny beets)
  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • small piece of ginger (around 1 cm)
  • optionally 1/2 chili pepper
  • 1 can of coconut milk
  • 1 tbs of butter or coconut oil
  • small can of chickpea
  • 1 tsp of brown sugar
    Spices
  • around 1 tsp of: curry powder, sweet ground paprika
  • around 1/2 tsp of: ground cumin, ground coriander, turmeric, hot ground paprika and mustard seeds
  • salt, pepper
    Extras
  • a bit of lemon juice
  • dill
  • cooked rice or barley or mix with lentils

Preparation:

Heat up butter or coconut oil on the pan, add chopped onion and fry for few minutes until softens. Add finely chopped garlic, ginger and chili and fry for a minute. Then add spices and fry again a minute. Clean well beat leaves and cut them into smaller pieces. Add on the pan small beats and stokes (leaves set aside). Pour coconut milk, add sugar, salt pepper, cover and cook for few minutes until beats are soft. In the meantime you can prepare rice, I used barley with red lentils. At the end of the cooking of the curry add soaked and rinsed chickpeas (you can of course use dry ones, soaked overnight and cooked) and beat leaves. Cook everything just until chickpeas are hot. Season to taste and serve with sprinkle of lemon juice and chopped dill.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.