Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Curry z kalafiorem i ananasem

 

Trochę smaków prosto z Indii 🙂 Delikatne curry na mleku kokosowym z dodatkiem ananasa. Do tego kurczak + moje ulubione warzywo do curry kalafior. Polecam.
DSC_1761aa

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora, lub jeden mały
  • 1 spora szalotka
  • 2 średnie piersi z kurczaka (można pominąć, jeśli chcemy wersję wege)
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kartonik mleka kokosowego (ok 150 ml)
  • puszka ananasa (ananas + syrop)

Przyprawy*

  • ostra papryka w proszku lub płatki chilli do smaku
  • curry (ok 2 łyżeczek, ale oczywiście można dać do smaku)
  • ok 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • ok 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • ok 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku, odrobina suszonej bazylii
  • do dekoracji np. świeży szczypiorek lub świeża kolendra + ryż

*przyprawy dodajemy oczywiście do smaku! Zawsze można dać więcej imbiru lub słodkiej/ostrej papryki, jak wolicie.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, następnie lekko solimy i przyprawiamy odrobiną przypraw (ok 1/4-1/2 ilości), odstawiamy (jeśli mamy czas to można zrobić to np. kilka godzin wcześniej i wstawić kurczaka do lodówki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko szklimy. Dodajemy resztę przypraw i posiekany ząbek czosnku, smażymy aż przyprawy zaczną bardzo intensywnie pachnieć (uwaga żeby nie przypalić! smażymy tylko chwilkę), Dodajemy kurczaka i lekko go obsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojonego na małe różyczki kalafiora i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i sokiem z ananasa. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Na ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki oraz możemy jeszcze doprawić do smaku. Podajemy z ryżem (najlepiej jaśminowym albo basmati) posypane świeżymi ziołami.

DSC_1757aaa DSC_1755aa DSC_1747aa DSC_1751aa

You may also like...

1 Comment

  1. Przepis warty wypróbowania, może nawet w ten weekend 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.