Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Curry z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Po prostu orientalny obiad.

Składniki (na ok 4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża paczka świeżego szpinaku
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • mleczko kokosowe (ok 400ml)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć)
  • oliwa (ok 2, 3 łyżki)
  • przyprawy:
  • ostra papryka chilli – 3,4 łyżeczki (można użyć też świeżej, ja niestety nie znalazłam w sklepie – 2 papryczki)
  • curry – 3,4 łyżeczki
  • kurkuma – 2,3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • bazylia – 0.5 łyżeczki suszonej lub kilka listków świeżej
  • ryż basmati jako dodatek do dania – 2 torebki

Przygotowanie:
Obrać korzeń imbiru i drobno posiekać razem z czosnkiem. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę natrzeć dokładnie prawie całą ilością przypraw, czosnkiem i ibirem. Cukinie również pokroić w kostkę. Jeśli mamy czas można odstawić piersi z kurczaka do lodówki na ok 30 minut żeby wchłonęły smak i aromat przypraw. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pierś z kurczaka oraz cukinie i delikarnie przesmażyć, następnie dodawać umyty szpinak. Szpinak można dodawać porcjami, gdyż surowy zajmuje bardzo dużą objętość, natomiast pod wpływem temperatury szybko się kurczy. Kiedy wszystkie sładniki będą już na podsmażone zalewamy je mleczkiem kokosowym wymieszanym z pastą curry, przecierem pomidorowym i resztą przypraw. Doprawiamy jeszcze solą do smaku i dusimy przez około 15-20 minut, aż do czasu kiedy osiągniemy dość gęstą konsystencję sosu. Cała potrawa powinna być dosyć ostr

a, ale możemy to dostosować do naszych upodobań dając więcej lub mniej ostrej papryczki. Danie najlepiej smakuje podawane oczywiście z ryżem basmati.


 
 
 


You may also like...

3 Comments

  1. Andrzej says:

    zamawiam taki obiad .Mam z Korei przyprawę .Czy będzie pasowała ?
    Andrzej

  2. Sylwia says:

    Oczywiscie, ze tak. Jezeli jest ostra to powinna pasowac 🙂

  3. Andrzej says:

    no to jeszcze trzeba wino wybrać . Chyba białe o łagodnym smaku i schłodzone .
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.