Ostatnio bardzo modne stało się zabieranie ze sobą z domu tak zwanych lunch boxów. Co to takiego? Pewnie każdy wie 🙂 Biorę ze sobą do pracy/na uczelnię coś do zjedzenia do pojemnika. Oczywiście można wziąć po prostu kanapkę, ale lepiej coś bardziej zdrowego i pożywnego. Dla mnie najlepszy lunch box to taki, który jest dobry na zimno, ale można go też odgrzać i na ciepło będzie równie smaczny. Moja propozycja to makaron z kurczakiem i warzywami. Pełnoziarnisty makaron to zdrowe węglowodany, które dodadzą nam energii do dalszej pracy, do tego chude białko w postaci kurczaka, dzięki któremu nie będziemy czuli się głodni. Sporo warzyw, które sprawiają, że posiłek jest zdrowy no i odrobina oliwy z oliwek, bo w końcu witamy rozpuszczają się w tłuszczach, więc trochę go trzeba dodawać. To danie oczywiście można zjeść również od razu po przygotowaniu na obiad lub kolację 🙂
Składniki (na ok 3 porcje):
- 200 g pełnoziarnistego makaronu
- 1 spora pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku (można pominąć, ale ja uważam, że nadaje on aromat, a później wcale nie pachniemy czosnkiem)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ok 5 suszonych pomidorów
- przyprawy: suszone oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami (mniej więcej po pół łyżeczki) i odstawiamy na ok 30 minut. Paprykę opalamy nad palnikiem, aż skórka zrobi się czarna, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę można też upiec w piekarniku (180 stopni, ok 20 minut), i później również od razu zawinąć w folię i następnie zdjąć skórkę. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. W między czasie czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Z cukinii i marchewki robimy cieniutkie paseczki przy pomocy obieraczki, a pozostałe części siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy cebulę i paprykę (jeśli jej nie piekliśmy), smażymy chwilkę, dodajemy czosnek i kurczaka. Wszystko smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Po tym czasie dodajemy dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, paprykę (jeśli jest upieczona) oraz cukinię i marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze chwilę, aż warzywa lekko zwiędną i puszczą wodę (oczywiście mogą pozostać lekko chrupiące). Do gotowych warzyw z kurczakiem dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy, aby makaron oblepił się warzywami i oliwą. Możemy jeść od razu, albo wrzucić do pojemnika i zabrać ze sobą. Jest równie dobre na zimno jak i na ciepło.