Ryby i owoce morza

Dorada pieczona z warzywami

Pomysłów na doradę ciąg dalszy. Tym razem danie odrobinę francuskie, ryba pieczona z warzywami z dodatkiem tymianku oraz białego wina podana z kus kusem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z dorady
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebulka szalotka
  • 5 gałązek świeżego tymianku (można użyć suszony, ale lepszy jest aromat świeżego)
  • 1,5 szklanki białego wina (ok 200ml)
  • ok 3 szklanki wody (0,5 l)
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • około szklanki kaszki kus kus (150 – 200 g)
  • szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, seler naciowy, oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić warzywa i podsmażyć, aż cebulka się zeszkli (ok 3 minuty), dolać wino, dorzucić tymianek. Zagotować i dusić pod przykryciem aż wino wyparuje. Dolać 1 szklankę wody i nadal dusić, doprawić solą i pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Warzywa dusimy aż do czasu aż będą prawie miękkie (w sumie ok 20 minut), na sam koniec cały płyn musi być odparowany. Na blaszce układamy filety z ryby, oprószamy solą i pieprzem i układamy na nich warzywa. Mniej więcej połowę całych warzyw (po około 3 łyżki na filet). Doradę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy kus kus. Pozostałe na patelni warzywa zalewamy resztą wody (ok 2 szklanki), zagotowujemy i chwile dusimy pod przykryciem nie odparowując już wody, aż będą już zupełnie miękkie (ok 5 minut),. W tym momencie dodajemy kus kus, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 minut – kus kus wchłonie dokładnie cały pozostały płyn i przejdzie smakiem warzyw. Rybę wyjąć z piekarnika i od razu podawać razem z przygotowanym kus kusem.

You may also like...

2 Comments

  1. Tapenda says:

    jak dla mnie extra danie !!

    Bardzo lubimy ryby, i często pojawiają się w naszych przepisach, bo w ogóle jesteśmy pewne, że na urodę nam dobrze robią 😀

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

  2. Andrzej says:

    wspaniałe danie . Uwielbiam ryby i warzywa
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.