Dania główne Sałatki Warzywa w roli głównej

Falafel Quinoa Bowl

DSC_1645aaaaa

Składniki (na 3 porcje):

Falafel

  • 1/2 kubka ciecierzycy (odmierzyłam przed ugotowaniem)
  • 1 cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: po około 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry, trochę ostrej i słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz
  • około 3-4 łyżki mąki (użyłam mąki pełnoziarnistej, ale możecie użyć pszennej albo mąki z ciecierzycy)
  • olej do smażenia

Quinoa

  • 1/2 szklanki quinoa (komosa ryżowa, można użyć np. kaszy jaglanej lub kuskusu)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • około łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, trochę suszonego oregano

Sos jogurtowy

  • 2 czubate łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka pasty harrisa
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki

  • Ulubione warzywa sezonowe, u mnie pomidor, młoda cebulka kiełki, może być np. ogórek, sałata czy papryka
  • Zioła: posiekana świeża mięta, kolendra, szczypiorek

Przygotowanie:

Zacznijmy od falafeli. Soczewicę moczymy na noc i gotujemy (oczywiście możecie też użyć takiej z puszki, odsączona 1 puszka). Cukinię ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na chwilę. Do sporej miski wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, przyprawy, chilli i miksujemy. Cukinię odsączamy dokładnie z wody, dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Masa nie powinna być super gładka. Na koniec doprawiamy ja do smaku dodajemy mąkę i odstawiamy na trochę do lodówki (najlepiej na około godzinę ale 15 minut wystarczy). Po tym czasie lepimy kulki (moje były dość spore, ale możemy zrobić też takie jak piłeczki do ping ponga), lekko je spłaszczamy i smażymy na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości oleju (łyżka albo dwie). Falafele smażymy po kilka minut z każdej strony aż się lekko zrumienią.

Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu, pod koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny, oregano, kurkumę oraz doprawiamy do smaku.

Sos jogurtowy: mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, próbujemy i doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy dodatki: kroimy warzywa, myjemy sałatę, siekamy zioła.

Na talerzu układamy quinoa, kładziemy falafele, warzywa, zioła i polewamy sosem. Smacznego!

DSC_1648aaaa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.