«

»

Lis 16

Falafel z ciecierzycy i marchewki z sosem jogurtowym i sałatką z ogórka

Od dawna chodzi za mną taki falafel, zrobiłam go jednak pierwszy raz. Może nie jest to oryginalny przepis i kulki z soczewicy nie są zupełnie jak falafel (są bardzo delikatne i mięciutkie) to jednak smakują pysznie!!! Na prawdę polecam! 🙂

DSC_0485aaaa

Składniki:

Falafel (na 10 kulek)

  • 1.5 kubka ugotowanej ciecierzycy (polecam taką ugotowaną samemu)
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki mąki (dałam pszenną)
  • sol, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
  • garstka świeżej kolendry
  • kumin (kilka szczypt mielonego)
  • trochę oleju do smażenia

Sos

  • 150 g jogurtu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny
  • sol, pieprz
  • wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka

Sałatka

  • 1 spory ogórek
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść natki pietruszki
  • sok z 1/2 limonki
  • trochę oliwy z oliwek (1/2 łyżki)

Dodatki

  • tortille pszenne lub kukurydziane albo chlebki pita
  • sałata
  • inne np. pomidor, czerwona cebula pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

Falafel: Do pojemnika malaksera wrzucamy ciecierzycę, obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojone drobniej ząbki czosnku oraz cebulę. Wszystko miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy posiekaną kolendrę sól, pieprz oraz przyprawy i znów miksujemy – masę należy doprawić do smaku. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz masę można spokojnie odstawić na jakiś czas do lodówki (jak to zalecają przepisy na oryginalny falafel) jednak ja zabrałam się za lepienie kulek od razu. Najlepiej mokrymi dłońmi lepimy kulki wielkości piłeczki pin-pongowej, następnie smażymy je na rozgrzanym oleju na patelni. I tutaj oczywiście falafel oryginalnie jest smażony z dużą ilością tłuszczu, ja jednak dodałam jedynie odrobinę na patelnię i smażyłam na takiej nieprzywierającej. Kulki smaży się około 10 minut obracając co jakiś czas aż będą zrumienione (uwaga! falafele będą bardzo mięciutkie i delikatne, więc trzeba uważać przy ich przekręcaniu).

Sos jogurtowy: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka: Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy odrobinę oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki (lub cytryny).

Składanie: Na tortillę (można ją wcześniej lekko podgrzać na suchej patelni) układamy liść sałaty, falafele, następnie sałatkę z ogórka, skrapiamy sosem, zwijamy i zadajmy 🙂

DSC_0483aaaa DSC_0480aaa DSC_0477aaaa DSC_0491aaaa

1 komentarz

  1. Ania_S

    Bardzo fajnie się to wszystko prezentuje – taki obiad czy kolacja to idealne danie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company