Dania mięsne Przekąski

Figi zapiekane z serem pleśniowym i szynką parmeńską

Prosta i pyszna przekąska na ciepło. Doskonałe danie na kolacje albo na przystawkę przed daniem głównym.

DSC_0970aa

Składniki:

  • kilka fig
  • kawałek ulubionego sera pleśniowego
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (albo innej suchej np. serrano)
  • odrobina suszonych ziół: u mnie oregano, ale tymianek też będzie pasował
  • miód

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Figi umyć, osuszyć, następnie naciąć na ćwiartki od góry, ale nie do końca. Od sposobu można odkroić odrobinę tak aby figi stały pionowo i nie przewracały się. Do środka każdej figi włożyć kawałek sera pleśniowego i następnie każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Wszystko oprószyć lekko ziołami i włożyć do piekarnika na około 10-15 minut – chodzi tylko o to aby ser dobrze się roztopił i szynka lekko przypiekła, figi nie powinny być bardzo gorące gdyż zaczną się rozpadać. Po wyjęciu z piekarnika można polać owoce lekko miodem, dla dodatkowej słodyczy i smaku.

DSC_0956aa DSC_0963aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.