Prosta i pyszna przekąska na ciepło. Doskonałe danie na kolacje albo na przystawkę przed daniem głównym.
Składniki:
- kilka fig
- kawałek ulubionego sera pleśniowego
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (albo innej suchej np. serrano)
- odrobina suszonych ziół: u mnie oregano, ale tymianek też będzie pasował
- miód
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Figi umyć, osuszyć, następnie naciąć na ćwiartki od góry, ale nie do końca. Od sposobu można odkroić odrobinę tak aby figi stały pionowo i nie przewracały się. Do środka każdej figi włożyć kawałek sera pleśniowego i następnie każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Wszystko oprószyć lekko ziołami i włożyć do piekarnika na około 10-15 minut – chodzi tylko o to aby ser dobrze się roztopił i szynka lekko przypiekła, figi nie powinny być bardzo gorące gdyż zaczną się rozpadać. Po wyjęciu z piekarnika można polać owoce lekko miodem, dla dodatkowej słodyczy i smaku.