«

»

Paź 06

Fish & Chips

Tradycyjne danie prosto z Anglii. Soczysta, rozpływająca się w ustach ryba otoczona chrupiącą, piwną panierką. Do tego frytki, ja zrobiłam tym razem z piekarnika. Oryginalnie podaje się do tego dania puree z zielonego groszku albo np. sos tatarski lub po prostu majonez i cząstkę cytryny. Ja podałam po prostu marchewkę z groszkiem.

DSC_0049aa

Składniki:

Fish

  • około 300 g filetu z dorsza
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 100 ml ciemnego piwa (użyłam belgijskiego, ale najlepiej będzie pasował Guiness)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Chips

  • ziemniaki (użyłam 3 spore)
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Dodatki

  • groszek z marchewką lub puree z zielonego groszku lub sos tatarski

Przygotowanie:

Chips: Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Ziemniaki myjemy, osuszamy (te stare należy oczywiście obrać), następnie kroimy w słupki i układamy na blasze. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika. Frytki pieczemy około 30-40 minut (aż ziemniaki będą miękkie, zależy to oczywiście od grubości frytek oraz rodzaju ziemniaków), na ostanie 5-10 minut pieczenia podkręcamy wyżej temperaturę (na około 230 stopni), tak aby frytki zrumieniły się z zewnątrz i stały się chrupiące.

Fish: Rybę wcześniej wyjmujemy z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej, kroimy na mniejsze filety i oprószamy ją solą i pieprzem. W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dolewamy piwo i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste (gęściejsze niż ciasto naleśnikowe, konsystencja jak np. majonez), tak aby nie spływało z ryby tylko oblepiało ją dokładnie dość grubą warstwą. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę zmaczamy dokładnie w cieście i smażymy partiami (nie za dużo na raz na patelnię). Rybę należy smażyć na dość sporym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (zależy od grubości filetów) aż panierka będzie złocista. Uwaga, żeby nie smażyć ryby zbyt długo, gdyż stanie się ona sucha w środku. Usmażone filety wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe Fish & Chips podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

1 komentarz

  1. Marta

    Fish & Chips zjem zawsze i wszędzie 😉 Najlepiej smakuje podane w gazecie i jedzone na świeżym powietrzu, nad wodą. Ahhh aż się rozmarzyłam… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company