«

»

Paź 19

Foccacia z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem gorgonzola

 

 

Co powiecie na gruszki w daniu na słono? Prawie każdy wie, że gruszka i ser pleśniowy to doskonałe połączenie, postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia jesiennej foccaci. DSC_0171aa

Składniki:

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 saszetka suszonych drożdży*
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 spora gruszka (dość twarda, żeby nie rozpadła się podczas pieczenia)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (można dać suszony)
  • około 100 g sera gorgonzola (lub innego ulubionego pleśniowego)
  • odrobina oliwy z oliwek

Karmelizowana cebula

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 1 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli

*U mnie do kupienia są tylko takie drożdże, jeśli oczywiście ich nie mamy, może użyć świeżych w proporcjonalnej ilości.

Przygotowanie:

Ciasto: Do miski wlewamy szklankę wody, dodajemy drożdże oraz miód, lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, oliwę z oliwek, ponownie lekko mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, sól i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto (ja swoje mieszałam po prostu dokładnie łyżką, gdyż ciasto jest dość mokre i będzie mocno przyklejało się do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto dokładnie rozpłaszczamy rękami i robimy małe wgłębienia palcami, następnie polewamy po wierzchu odrobiną oliwy z oliwek i układamy listki tymianku. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Cebula: W tym czasie cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię wraz z łyżką oliwy i dokładnie szklimy (najlepiej pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, czas około 10 minut). Kiedy cebula zacznie się już rumienić dodajemy do niej cukier, miód oraz sól i smażymy jeszcze około 10 minut, aż zrobi się złoto brązowa.

Na ciasto układamy karmelizowaną cebulę, układamy obraną, pokrojoną w kawałki gruszkę oraz kawałki sera pleśniowego i skrapiamy znowu oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Jemy na ciepło lub na zimno 🙂

DSC_0157aa DSC_0166aaDSC_0174aa

Inspiracja tu

Wariacje z gruszką

1 komentarz

  1. Dorota

    Wygląda super, muszę to zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers