«

»

Sie 24

Frittata z kurkami i pomidorami

DSC_1934aaa

Składniki:

  • około 100 g kurek
  • 2 pomidory
  • 1/2 młodej cebulki, może być ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garstka ulubionego startego sera lub np. plasterki sera koziego lub camemberta
  • sól, pieprz, szczypta suszonej bazylii i suszonego oregano, ewentualnie szczypta wędzonej papryki w proszku
  • opcjonalnie odrobina chilli do dekoracji oraz świeżych ziół

Przygotowanie:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulkę ze szczypiorkiem oraz posiekany czosnek. Smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy oczyszczone i lekko pokrojone kurki. Wszystko smażymy i dodajemy posiekane (mogą być wcześniej sparzone i obrane) pomidory. Warzywa dusimy do czasu aż pomidory odparują całą wodę. W misce dokładnie roztrzepujemy jajka z jogurtem oraz przyprawami. Kiedy warzywa są już gotowe zalewamy je masą jajeczną, lekko mieszamy aby masa dokładnie wlała się między warzywa. Na wierzch kładziemy ser oraz dla dekoracji cienkie plasterki pomidorów, przykrywamy i smażymy około 8 minut na wolnym ogniu, aż wierzch zacznie się ścinać. Po tym czasie frittatę wkładamy do piekarnika pod nagrzany grill (ja ustawiłam temperaturę maksymalną 275 stopni) i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni. Jeśli nie macie patelni z rączką która nadaje się do piekarnika, po prostu włóżcie patelnię na najwyższy poziom, żeby wierzch omletu był zaraz obok grilla i zostawcie otwarte drzwiczki, przez które będzie wystawała rączka. Gotową frittatę posypujemy jeszcze startym serem, świeżymi ziołami i jemy póki ciepła 🙂

DSC_1933aaaa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company