Słodkości

Gofry

DSC_1745aa

Składniki (na ok 8 gofrów):

  • ok 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ok 0.5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • ok 1 czubatej szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:
np. nutella + banany, bita śmietana (polecam kupić śmietanę 30% lub 36%, mocno schłodzić i samemu ubić z odrobiną cukru pudru), owoce (maliny, truskawki, kiwi, jakie lubicie), dżem lub po prostu cukier puder

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do dużej miski przesiać suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), dodać mleko, olej i żółtka i wszystko dokładnie wymieszać (można mikserem, albo np. rózgą kuchenną, tak aby nie było grudek!). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać tak aby masa była puszysta. Gofrownice przed smażeniem gofrów należy dobrze nagrzać. Nalewać po niewielkiej chochelce ciasta i smażyć na złoty kolor (kilka minut). Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

Inspiracja tu.

DSC_1731aa DSC_1713aa DSC_1739aa DSC_1732aa DSC_1742aa DSC_1717aa DSC_1721aa DSC_1724aa

 

 

You may also like...

2 Comments

  1. Dorota says:

    muszę koniecznie zrobic bo są super

  2. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.