Składniki (na ok 8 gofrów):
- ok 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ok 0.5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- ok 1 czubatej szklanki mleka
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatki:
np. nutella + banany, bita śmietana (polecam kupić śmietanę 30% lub 36%, mocno schłodzić i samemu ubić z odrobiną cukru pudru), owoce (maliny, truskawki, kiwi, jakie lubicie), dżem lub po prostu cukier puder
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do dużej miski przesiać suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), dodać mleko, olej i żółtka i wszystko dokładnie wymieszać (można mikserem, albo np. rózgą kuchenną, tak aby nie było grudek!). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać tak aby masa była puszysta. Gofrownice przed smażeniem gofrów należy dobrze nagrzać. Nalewać po niewielkiej chochelce ciasta i smażyć na złoty kolor (kilka minut). Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja tu.
muszę koniecznie zrobic bo są super
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie :).