Prosto, szybko i smacznie 🙂 Idealna na obiad,albo na kolacje, nada się również do zabrania np. do pracy lub na uczelnie 🙂
Składniki (na całą patelnie):
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ugotowane wcześniej ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- ok 100 g kiełbasy chorizo
- 3 jajka
- 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- ew 1 łyżeczka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, świeża natka pietruszki lub bazylia na wierzch
- ew. kawałek żółtego sera
Przygotowanie:
Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnie, wytopić z niego tłuszcz, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić (można dodać dodatkowo łyżeczkę oliwy, żeby nie przypalić cebuli). Następnie dodać drobno pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku oraz dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie. W tym czasie do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, doprawić i dokładnie rozmieszać widelcem. Kiedy papryka będzie już w miarę miękka ułożyć na patelni pokrojone w plasterki (max 0.5 cm grubości) ziemniaki i zalać wszystko masą jajeczną. Delikatnie poprzesuwać składniki łopatką, tak aby masa jajeczna wlała się wszędzie. Przykryć i smażyć na małym ogniu ok 5-10 minut, aż do czasu kiedy jajka się zetną. Wierzch można posypać startym serem i świeżymi ziołami.
Istny obłęd! Pychota!
kocham te smaki, dzięki za przypomnienie muszę to zrobić
Ależ to wygląda! Te wszystkie kolory krzyczą z ekranu, żeby je zjeść 🙂
http://polkazprzyprawami.blogspot.com
Wspaniałe zestawienie . Już jestem głodny .
Andrzej