Hummus to bardzo popularna pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Jest wyjątkowo smaczny i można go jeść praktycznie ze wszystkim. Tradycyjnie dodaje się jeszcze do niego odrobinę czosnku, chociaż ja nie nie przepadam za jego posmakiem (tak samo zresztą jak nie dodaję czosnku do pesto), więc go pominęłam. Hummus można zjadać praktycznie ze wszystkim. Doskonale nadaję się na kanapki, można po prostu posmarować nim pieczywo, albo dodać do niego np. pomidora lub awokado. Możemy posypać go również przyprawami jak np. słodka lub ostra mielona papryka czy też ziołami jak kolendra czy natka pietruszki. Świetnie połączy się też np. z pestkami granatu albo z suszonymi pomidorami. Idealnie nadaje się również jako dip imprezowy: kroimy w słupki na przykład marchewkę, ogórka i kalafiora i maczamy w hummusie – pyszne i zdrowe! Hummus jest, więc bardzo wszechstronny 🙂
Składniki (na miskę hummusu):
- ok 1 kubek ugotowanej, wystudzonej ciecierzycy (może być puszka 250 g)
- ok 1 łyżki oliwy z oliwek
- ok 2 łyżek pasty sezamowej tahini
- ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżek wody (np. z gotowania cieciorki lub z puszki) do uzyskania właściwej konsystencji
- sól, pieprz, ew. np. odrobina mielonego kminu rzymskiego lub słodkiej/ostrej papryki i świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję gładkiego kremu. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczywem lub pokrojonymi warzywami jako dip.
super na kanapki zamiast masła