Dania główne Ryby i owoce morza

Idealnie prosty i pyszny makaron z krewetkami i szparagami

Składniki na dwie porcje:

  • surowe krewetki około 20 sztuk*
  • 1 spora cebulka szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szparagów
  • 1/2 szklanki wina
  • 2 łyżki wysokoprocentowej śmietany**
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • ulubiony makaron – my daliśmy spaghetti

*My użyliśmy krewetek mrożonych, trzeba je oczywiście wcześniej rozmrozić najlepiej kilka godzin w lodówce. Można też użyć krewetek świeżych. Polecam używać zawsze do takich dań krewetek surowych (szarych) a nie już ugotowanych (różowych).
**Dałam 30% gęsta, kwaśna „creme fraiche”, można dać taką do zup i sosów albo 36% gęstą lub płynną.

Przygotowanie:

Zacznijmy od nastawienia wody na makaron, bo uwierzcie mi, że sos robi się dokładnie w czasie gotowania się spaghetti.

Na patelnie wrzucamy masło i zaczynamy podgrzewać. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce i główki, następnie kroimy je w około 1cm plasterki. Wrzucamy na masło, trochę soli, przykrywamy i dusimy jakieś 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i odłożone główki szparagów, smażymy kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, smażymy minutę i dodajemy krewetki. Wszystko smażymy jakieś 2 minuty, aż krewetki lekko nabiorą koloru z wierzchu, następnie wlewamy wino, przykrywamy i dusimy około 2-3 minut. Po tym czasie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku i już tylko zagotowujemy ale nie dusimy dłużej, żeby krewetki pozostały miękkie i nie zmieniły się w gumowate. Do takiego sosu dodajemy makaron i pewnie około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu aby sos dokładnie oblepił pastę.

English version

Perfect simple and delicious pasta with shrimps and asparagus

Ingredients (for 2 portions):

  • raw shripms – around 20*
  • 1 big shallot onion
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tbs of butter
  • 1/2 bunch of green asparagus
  • 1/2 glass of wine
  • 2 tbs of fat sour cream**
  • handful of cherry tomatoes
  • 1 tbs of chopped parsley
  • your favorite pasta – I’ve used spaghetti

*I used frozen shripms, which were privously defrosted in the fridge for several hours. You can also use fresh ones, but it is much better always to use raw shrips (grey) instead of already cooked (pink).
**I used 30% creme fraiche, you can use also 36%

Preparation:

Lets start from puting the water for the pasta to boil. Trust me that the sauce is done while the pasta will be cooking.

Put the butter to the pan and start to heat up slowly. Cut off the hard endings and the heads from asparagus and cut them to around 1 cm thick slices. Place them on the pan, add a bit salt, cover and cook for around 3-4 minutes. Then add finelly chopped shallot and asparagus heads and cook few minutes until onion is soft. Add garlic, fry 1 minute, add shripms and cook again for around 2 minutes until shrimps get slightly colored. Pour the wine, cover and cook for around 2-3 minutes. At the end add cut by half cherry tomatoes, chopped parsley and cream. Mix all well, season and just bring to simmer, do not cook for longer to keep the shrimps nice and tender. Add cooked pasta and probably around 1/4 glass of water from cooking pasta so the sauce will cover it well. Enjoy!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.