Z samego rana na targu udało mi się kupić kurki, wróciłam więc do domu i postanowiłam nie czekać tylko zjeść je na śniadanie. Ponieważ byłam bardzo głodna postawiłam na klasykę – prosta i szybka, ale za to jaka smaczna jajecznica z kurkami.
Składniki (na śniadanie dla dwóch osob):
- 150 g kurek
- 5 jajek
- łyżka masła
- odrobina oliwy
- Przyprawy: sól, świerzo mielony pieprz
- Dodatki: świerze pieczywo posmarowane kozim serkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Przygotowanie:
Kurki należy bardzo dokłądnie umyć oraz pokroić na niezbyt małe kawałki – muszą być wyczuwalne w jajecznicy. Na patelni roztopić masło z odrobiną oliwy, dodać kurki. Grzyby doprawić oraz podsmarzyć ok 7 minut. Następnie wbić na patelnię jajka i dokładnie mieszać, aż do czasu ścięcia się jajek – w zależności od tego jak bardzo ściętą jejcznicę lubimy. Podawać z pieczywem, najlepiej posmarowanym kozim serkiem, który doskonale komponuję się z kurkami.