Warzywa w roli głównej

Jajecznica z kurkami

Z samego rana na targu udało mi się kupić kurki, wróciłam więc do domu i postanowiłam nie czekać tylko zjeść je na śniadanie. Ponieważ byłam bardzo głodna postawiłam na klasykę –  prosta i szybka, ale za to jaka smaczna jajecznica z kurkami.

Składniki (na śniadanie dla dwóch osob):

  • 150 g kurek
  • 5 jajek
  • łyżka masła
  • odrobina oliwy
  • Przyprawy: sól, świerzo mielony pieprz
  • Dodatki: świerze pieczywo posmarowane kozim serkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Przygotowanie:

Kurki należy bardzo dokłądnie umyć oraz pokroić na niezbyt małe kawałki – muszą być wyczuwalne w jajecznicy. Na patelni roztopić masło z odrobiną oliwy, dodać kurki. Grzyby doprawić oraz podsmarzyć ok 7 minut. Następnie wbić na patelnię jajka i dokładnie mieszać, aż do czasu ścięcia się jajek – w zależności od tego jak bardzo ściętą jejcznicę lubimy. Podawać z pieczywem, najlepiej posmarowanym kozim serkiem, który doskonale komponuję się z kurkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.