«

»

Lis 02

Jednogarnkowe danie z fasolą, chorizo i kurczakiem

Ostatnio wybrałam się na targ do centrum Lozanny, cała masa straganów, świeżych produktów a wszystko na starym mieście. Zaciekawiona kupiłam fasolkę, jak się później okazało była to fasola pinto. Stąd w mojej głowie zrodził się pomysł na pikantne danie jednogarnkowe. Aromat na bazie cebuli i dużej ilości czosnku, do tego ostrość z papryczki chilli i chorizo, na dokładkę kurczak i przyprawy, wszystko zanurzone w gęstym sosie pomidorowym. Idealne danie na obiad i na rozgrzewkę.

DSC_0368aa

Składniki (na ok 4 porcje):

  • 2 duże udka z kurczaka (mogą też być np. 4 pałki lub 4 podudzia)
  • ok 150-200 g kiełbaski chorizo
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli (ja dałam 1,5 i było mocno pikantne)
  • ok 1,5 kubka fasoli (użyłam fasoli pinto, ale może też być np. jaś, fasolę najlepiej jest namoczyć na noc)
  • 2-3 świeże pomidory obrane ze skórki
  • passata pomidorowa do dopełnienia (ok 200 ml)
  • 1 listek laurowy
  • przyprawy: suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek, sól, (ew. pieprz), słodka mielona papryka*
  • Dodatki: świeża natka pietruszki, odrobina jogurtu naturalnego, świeże pieczywo, ew. potrawa smakuje znakomicie również z kaszą

*można oczywiście użyć świeżych ziół

DSC_0331aa

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w kostkę (nie dość drobną, żeby podczas długiego duszenia się nie rozpadło), wrzucamy do garnka i wytapiamy z niego tłuszcz (na dość wolnym ogniu), następnie wrzucamy posiekane cebule i szklimy. Dokładamy oprószonego solą i przyprawami kurczaka, obsmażamy go dokładnie (jeśli jesteśmy na diecie kurczaka można obrać ze skóry, ja natomiast ją zostawiam, gdyż uważam, że nadaje smak całej potrawie, a jeśli bardzo jej nie lubimy możemy później ją usunąć). Na tym etapie dodajemy ząbki czosnku oraz papryczkę chilli i smażymy jeszcze trochę aby wszystkie smaki się wymieszały (uwaga żeby nie przypalić!). Do garnka dodajemy fasolę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz całość zalewamy passatą pomidorową tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dorzucamy listek laurowy, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na dość małym ogniu na hmm… ok 1 godziny. W międzyczasie doprawiamy do smaku ziołami (ja dałam w sumie dość sporą ilość), słodką papryką i solą i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do czasu aż fasola będzie miękka. Danie podajemy najlepiej z pieczywem lub kaszą, posypane np. natką pietruszki i ew. polane lekko jogurtem naturalnym.

DSC_0372aa DSC_0377aa DSC_0381aa DSC_0378aa

3 Komentarze

  1. magda

    lubię takie jednogarnkowe, rozgrzewające dania! 🙂

  2. Dorota

    super danie musze je zrobic

  3. Pierogi ruskie

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie..

Pozostaw odpowiedź Pierogi ruskie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts