«

»

Paź 30

Jesienna zapiekanka: dynia, jarmuż, soczewica

DSC_0378aaa

Składniki (na 3 porcje):

  • dynia pokrojona w kostkę – około 400 g
  • opakowanie jarmużu – 200 g
  • 1/2 kubka czerwonej soczewicy
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka czarnuszki, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • oliwa z oliwek – około 3 łyżki
  • około 1-2 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • garść posiekanych orzechów laskowych (pestki z dyni też będą pasować)
  • 1/2 kostki białego sera (lub sera feta)
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu ale kilka minut krócej, żeby była al dente.

Dynię obieramy, kroimy w około 1.5 cm kostkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy dynię, jarmuż, soczewicę oraz suszoną żurawinę (można trochę drobniej pokroić). Dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek. Następnie oprószamy warzywa solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (aż dynia będzie miękka).

Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy warzywa posiekanymi lekko orzechami laskowymi oraz pokruszonym serem i jeszcze zapiekamy.

Pyszne, zdrowe i sycące! Idealne również na zimno do pojemnika! To danie jest idealne właśnie na jesień 🙂 Dynia będzie kremowa i miękka, jarmuż lekko chrupiący, do tego chrupiące orzechy, słodycz z żurawiny i pyszny biały ser! Ja dodałam na wierzch jeszcze kilka surowych listków jarmużu, dla smaku i kontrastu smakowego. Na koniec możecie jeszcze lekko skropić danie sokiem z cytryny.

DSC_0371aaa DSC_0368aaaaa DSC_0372aaaa

 Sposób na dynię 2015

4 Komentarze

Skip to comment form

  1. Iwona

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Sylwia-Follow the Taste

      dziękuję! 🙂

  2. anusiak

    widzę, że teraz jarmuż jest bardzo modny 🙂 nie jadłam, nie próbowałam ale chyba muszę bo naprawdę fajne przepisy są z jego udziałem 🙂 dzięki za inspirację i pozdrawiam :).

    1. Sylwia-Follow the Taste

      Owszem jest modny, ale do tego jest bardzo zdrowy! 🙂 I w sumie można wymyślić wiele nowych dań z jarmużem! 🙂
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company