Było pyszne! Tak mogę je określić! I o dziwo wcale nie jest tak pracochłonne… W sumie to trzeba wrzucić wszystko do garnka i czekać 🙂 Warto czekać, cierpliwie aż wszystkie smaki i aromaty tego dania się uwolnią… Mimo, że nie mam prawdziwego tagine, to nawet w zwykłym garnku ta potrawa wyszła na prawdę wyśmienita.
Składniki (na ok 4 porcje):
- ok 500-600 g wołowiny na gulasz (może też być jagnięcina)
- ok 3/4 suchej cieciorki (można użyć też z puszki)
- 500 g dyni
- garść albo dwie suszonych moreli
- 1 spora czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- ok 200-250 ml passaty pomidorowej
- ew. woda lub bulion do dolania
- 2 łyżki oleju roślinnego
Mieszanka przypraw
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 3 łyżeczki sproszkowanego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
Dodatki:
- Świeża natka pietruszki lub kolendra
- najlepiej będzie pasowała kaszka kuskus, chociaż ja podałam z kaszą jaglaną i też było pyszne
Przygotowanie:
Na dzień przed: Cieciorkę namoczyć i odstawić na noc. Mięso pokroić w ok 2 cm kostkę, zalać 1 łyżką oliwy i posypać przyprawami i odrobiną soli, najlepiej szczelnie zawinąć i schować na noc do lodówki.
Następnego dnia: Mięso wyjąć z lodówki, żeby doprowadzić je do temperatury pokojowej, następnie dokładnie obsmażyć je w tagine (albo po prostu w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie). Marynatę należy zachować. Obsmażone mięso wyjąć z garnka, odłożyć. Usmażyć na łyżce oliwy posiekaną cebulę, następnie wrzucić z powrotem mięso, dodać czosnek, cieciorkę i połowę pokrojonej w kostkę dyni. Wszystko zalać passatą pomidorową i ew. bulionem lub wodą (ja rozmieszałam ok pół kubka wody z resztką marynaty, zalałam i wystarczyło żeby przykryć składniki). Wymieszać, przykryć i dusić przez ok 2-3 godziny na wolnym ogniu (aż cieciorka i mięso będą miękkie). Następnie ew. doprawić do smaku solą lub przyprawami i dodać pokrojone (nie zbyt drobno, najlepiej na pół) morele i resztę pokrojonej w kostkę dyni (w tym momencie należy dodać ciecierzycę z puszki, jeśli używamy takiej), przykryć i gotować jeszcze ok 30 minut. Serwować posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą z dodatkiem kus kusu lub np. kaszy jaglanej.
Super pomysł, muszę to zrobić. Masz wspaniałe pomysły na dania.
bardzo fajne . Poproszę żonę niech zrobi takie danie ale z jagnięciną a może i niech będzie wołowina .
niom niom 🙂
Pyszne. Tagine jak w Maroko.
Właśnie zrobiłam tagine. Pycha