«

»

Lut 10

Karczochy duszone w białym winie

Od jakiegoś czasu przymierzałam się żeby kupić karczochy na targu. Zawsze tak na mnie patrzyły :p I w końcu się zdecydowałam! 🙂 Przedstawiam wam przepis na potrawę, którą z nich zrobiłam. Karczochy mają bardzo wyrazisty smak i nie każdemu smakują, ale muszą przyznać, że nawet mojemu Lubemu zasmakowały a jadł je pierwszy raz. W dodatku są baaaardzo zdrowe!

DSC_0306aa

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 2 ząbki czosnku
  • około 4 suszonych pomidorów
  • szklanka białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • do podania: np. pieczywo, natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Karczochy obrać: obrywamy wierzchnie liście które są twarde, obcinamy łodygę zostawiając tylko około 1 – 2 cm przy główce. Następnie karczocha przekrajmy na pół i wyrywamy twarde liście ze środka. Obrazkowy opis znajdziecie np. tu. Ogólnie ja zrobiłam tak, że usunęłam praktycznie wszystkie liście i zostawiłam samo serce karczocha i trochę łodygi. Przed obieraniem dobrze skropić sobie ręce z sokiem z cytryny oraz w miseczce przygotować sok z cytryny rozcieńczony z wodą, wkładać tam każdego karczocha od razu po obraniu i zostawić na kilka minut.

W garnuszku lekko rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek i posiekane suszone pomidory. Wszystko smażyć chwilę. Następnie włożyć karczochy, lekko obsmażyć dodać sól oraz papryczkę peperoncino. Wszystko zalać białym winem i dodatkowo jeszcze odrobiną wody tak aby karczochy były zanurzone. Przykryć i dusić przez około 30 minut, aż karczochy będą miękkie. W międzyczasie sos powinien się zredukować, ale jeśli będzie go za dużo można go oczywiście odparować.

Karczochy jemy na ciepło i podajemy z pieczywem które maczamy w powstałym sosie. Możemy je również posypać natką pietruszki.

Wskazówki:

Jeśli nie macie suszonej papryczki peperoncino można użyć zwykłej chilli albo nawet odrobiny ostrej suszonej papryki – czegoś co nada karczochom pikanterii.

Ja używam suchych suszonych pomidorów, ale można równie dobrze użyć takich z oleju (nawet z odrobiną tego oleju dla smaku).

Obieranie karczochów tylko z pozoru wydaje się skomplikowane, zajmuje jednak bardzo mało czasu, gdyż większości karczocha po prostu się pozbywamy 😉

DSC_0319aa

 

 

2 Komentarze

  1. Maciek

    Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się, z chęcia spróbuję! :).

  2. Andrzej

    Lubię karczochy a to bardzo ciekawy przepis i warto spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company