«

»

Sie 18

Kasza jaglana z kurkami, krewetkami i cukinią

DSC_0009aaaa

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 porcje ugotowanej kaszy jaglanej (czyli około 1/2 kubka suchej kaszy)
  • krewetki, około 300 g
  • 1 mała cukinia
  • około 150 g kurek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki (lub np. bazylia) do dekoracji

Przygotowanie:

Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i lekko słodką papryką. Odstawiamy, żeby się lekko zamarynowały.

Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i dodajemy oliwę oraz odrobinę masła. Smażymy około 2-3 minut aż lekko się zeszkli. Dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku oraz dokładnie umyte i oczyszczone kurki (nie trzeba ich wcześniej kroić drobniej, chyba że mamy bardzo duże grzyby). Wszystko smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cukinię, wszystko dość obficie posypujemy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), mieszamy i przykrywamy. Dusimy około 5 minut, aż cukinia i kurki będą miękkie.

Dodajemy krewetki i wszystko smażymy około 2 minut.

Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy, smażymy do czasu aż kasza będzie gorąca i krewetki zupełnie różowe (ale nie dużo dłużej, gdyż przesmażone krewetki zrobią się lekko gumowate). Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Uwaga! Pamiętajcie, żeby nie solić kurek przed duszeniem, ponoć wtedy potrzebują dużo dłużej żeby stać się miękkie, całą potrawę doprawiam więc solą na koniec.

Wszystko posypujemy parmezanem oraz natką pietruszki.

Uwagi:

Krewetki polecam użyć surowe (szare). Jeśli mamy mrożone, należy je rozmrozić wcześniej.

Jeśli chodzi o cebulę to również możemy dać np. młodą cebulkę albo szalotki. Ja po prostu akurat najbardziej lubię czerwone cebule.

Swoje danie zrobiłam z kaszą jaglaną i uważam, że ta najbardziej pasuje, jednak myślę, że możecie też spróbować np. pęczak albo nawet kaszę gryczaną.

DSC_0006aaa DSC_0004aaaa

 Pora na kurki 2015

2 Komentarze

  1. Iwona

    Prezentuje się wspaniale. Kurki w połączeniu z krewetkami muszą smakować wybornie, więc zapisuję do wypróbowania. 🙂
    Dziękuję za udział w akcji „Pora na kurki 2015”.
    Pozdrawiam

    1. Sylwia-Follow the Taste

      Dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company