Dania główne Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Kasza z jarmużem i pieczarkami lekko orientalnie

Jak każdy wie kasza jest bardzo zdrowa 🙂 Dlatego też u mnie w kuchni występuje w różnych daniach! Tym razem zapraszam was na kaszę podaną z jarmużem, pieczarkami i szpinakiem z lekko orientalnymi smakami: sosem sojowym i sokiem z limonki. Zapewniam, że doskonale to się razem komponuje! 🙂

DSC_0600aa

Składniki: na około 3-4 porcje:

  • pół kubka kaszy jęczmiennej (można użyć innej ulubionej)
  • około 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • jarmuż (około 200 g)
  • świeży szpinak (około 100 g)
  • pęczek szczypiorku
  • około 6 łyżek sosu sojowego
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • pieprz lub płatki chilli
  • łyżka oleju roślinnego
  • sezam

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko podsmażamy lekko na patelni z olejem roślinnym (aż cebulką lekko się zeszkli). Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zmiękną (zajmie to około 10 minut). Po tym czasie wlewamy sos sojowy, sok z limonki, dodajemy płatki chilli, następnie jarmuż oraz szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i jak liście lekko zwiędną dodajemy kaszę oraz posiekany szczypiorek z cebulką. Danie zostawiamy jeszcze na ogniu mieszając aż do czasu kiedy kasza wchłonie cały sos (kilka minut).

Wierzch posypujemy sezamem i zjadamy.

Uwagi:

Można użyć innej kaszy, ja akurat w sklepie znalazłam jęczmienną, ale równie dobrze będzie pasował np. pęczak.

Ja zjadłam kaszę z warzywami jako dodatek do steku (jak zrobić stek przeczytacie np tu). Oczywiście taką kaszę można traktować również jako danie samo w sobie.

DSC_0593aa DSC_0611aa

zBLOGowani.pl

"Czas na szpinak 5!"

You may also like...

2 Comments

  1. świetne, pożywne i zdrowe danie 🙂

  2. zBLOGowani says:

    Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody 🙂

Skomentuj zBLOGowani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.