«

»

Cze 14

Kasza z warzywami po azjatycku

Kasza! Na długi czas zapomniana a teraz znów na topie! 🙂 Powstaje masa nowoczesnych dań z kaszą w roli głównej! I bardzo dobrze, gdyż jest bardzo zdrowa i sycąca! Oto moja propozycja: kasza z warzywami po azjatycku, z porem, kapustą pekińską, marchewką, papryką i azjatyckimi przyprawami jak imbir i chili. Jedna porcja takiej kaszy z warzywami to ok 310 kcal! 🙂
DSC_0939a

Składniki (na 3 porcje)

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża kapusta pekińska 
  • 1/2 pora
  • 1 papryczka chili + ew. płatki chili 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 łyżeczki posiekanego w kosteczkę imbiru
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • ok 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • ok 2 łyżki wina ryżowego (japońskie wino do gotowanie, ew. można dać łyżeczkę brązowego cukru lub pominąć)
  • ok łyżeczki mielonej kolendry
  • garstka świeżej kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, kroimy w cienkie talarki, paprykę kroimy w kostkę, Kapustę pekińską myjemy, kroimy w ćwiartki, następnie szatkujemy. Pora przekrajamy na pół (najlepiej wzdłuż, wtedy użyjemy zarówno białej jak i zielonej części), dokładnie myjemy, gdyż może mieć w środku piasek i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno, razem z pestkami, czosnek również drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i chili i smażymy ok 1 minuty, aż składniki wydobędą swój aromat. Dodajemy marchewkę, paprykę i pora i wszystko smażymy kilka minut (warzywa powinny puścić trochę wody), następnie dodajemy wino ryżowe, sok z limonki i sos sojowy. Warzywa smażymy jeszcze ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę. Kapusta powinna zwiędnąć i puścić wodę (powinna znacznie zmniejszyć swoją objętość pod wpływem temperatury). Całość smażymy aż do czasu kiedy warzywa nie będą twarde (ale nadal powinny pozostać chrupiące, a nie zupełnie rozgotowane!), ok 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, wchłonie ona powstały sos z warzyw i przypraw. Danie można jeszcze oczywiście doprawić do smaku sosem sojowym (smak słony), winem ryżowym (smak słodki), sokiem z limonki (smak kwaśny) lub np. płatkami chili (smak ostry) wedle uznania. Gotową potrawę serwujemy posypaną posiekanymi listkami świeżej kolendry.

DSC_0942a DSC_0947a DSC_0931a DSC_0941a DSC_0916a DSC_0928a DSC_0926a

Zainspiruj się kaszą!

1 komentarz

  1. Kasia

    Pysznie i dietetycznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company