«

»

Cze 06

Kasza ze szparagami, buraczkami i serem feta

Kolejna propozycja na zdrową i pyszną sałatkę, która jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno. Kasza gryczana to zdrowe węglowodany dodające nam energii, ser feta to białko, które sprawi, że nie będziemy głodni, no i oczywiście do tego niesamowicie zdrowe buraki oraz szparagi. Poza sezonem można je zastąpić np. fasolką szparagową. Dodałam również orzechy włoskie, które jak wiemy mają substancje korzystanie działające na nasz mózg, więc będziemy mogli lepiej myśleć i skupić się na pracy! 🙂 Cała sałatka polana jest dressingiem z dodatkiem soku z pomarańczy, który nadaje słodyczy i kwaskowości całemu daniu.

DSC_0710la

Składniki (na ok 3 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 małe buraczki
  • 1/2 pęczka szparagów
  • ok 200 g sera feta (lub sera typu bałkańskiego)
  • garść orzechów włoskich

Dressing

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraczki upiec w piekarniku do miękkości (ok 30-40 minut, 180 stopni). Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, myjemy i kroimy na mniejsze części. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i cukru, dodajemy łodygi szparagów i gotujemy ok 6 minut, po czym dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze ok 2 minuty. Po ugotowaniu szparagi przekładamy do lodowatej wody, żeby nie straciły koloru i jędrności. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły jest to 2 części wody do jednej części kaszy i ok 10 minut). Buraczki kiedy są gotowe, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę ostygły, następnie obieramy ze skórki i kroimy w w kostkę (polecam robić to w rękawiczkach, gdyż buraczki strasznie mocno farbują ręce). Ser feta kroimy w kostkę, orzechy włoskie dość drobno siekamy. W dużej misce łączymy kaszę, buraczki, szparagi, ser i orzechy. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos: łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całą sałatkę polewamy sosem, mieszamy, można jeszcze doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Możemy zajadać albo zapakować do pojemników i zabrać ze sobą. Z reguły sałatki polewa się dressingiem tuż przed podaniem, ale w tym przypadku nie mamy sałaty, czy zielonych liści, które mogłyby oklapnąć, więc nie należy się obawiać zostawienia sałatki polanej sosem. Wręcz przeciwnie, następnego dnia po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki się połączą danie będzie jeszcze lepsze.

DSC_074s2aDSC_071a5a DSC_072a4aDSC_07a17a DSC_07a32a DSC_0a723s

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company