Dania główne

Kluski leniwe

Uwielbiam! 🙂 Zdecydowanie. Moja mama często robiła kluski (bądź, jak niektórzy określają pierogi) leniwe. Zawsze wydawało mi się to bardzo skomplikowane… Z racji tego, że jestem niestety daleko od mamy i nie mogę wpaść na obiad, postanowiłam zrobić je sama. I okazały się całkiem proste i wyszły na prawdę dobrze.

DSC_0415aa

Składniki (na ok 40 klusek):

  • ok 200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (to ok 5 średnich ziemniaków)*
  • ok 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ok pół kubka (do całego kubka) mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • Dodatki: ulubiona surówka (u mnie z białej kapusty i marchewki, ale pasuje też mizeria, albo można zajadać same)

*ziemniaki najlepiej ugotować np. dzień wcześniej

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło, cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Smażyć kilka minut aż będzie lekko złocista. Ziemniaki dokładnie rozdrobnić razem z białym serem (najlepiej w prasce do ziemniaków, ale można też to zrobić widelcem). Wrzucić cebulę, doprawić do smaku sporą ilością soli i pieprzu (najlepiej spróbować czy ciasto jest odpowiednio doprawione). Następnie dodać jajko i mąkę oraz zagnieść jednolite ciasto. Ilość mąki zależy od tego jakie mamy ziemniaki i jaki mamy ser, ciasto powinno dać się dość łatwo zagnieść i się nie rozpadać, ale nie powinno też być zbyt twarde. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej z nich lepimy kulkę a później na podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczek – powinien mieć średnicę ok 2 cm. Pod skos odkrawamy ok 1 cm grubości kawałki ciasta (powinno się łatwo odkrawać, jeśli ciasto zbytnio się klei należy dodać więcej mąki). Te same czynności powtarzamy z resztą ciasta. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy kopytka (nie wszystkie naraz! powinny mieć sporo miejsca żeby się nie posklejały) i gotujemy to czasu aż wypłyną na wierzch. Ja lubię kluski leniwe prosto z wody lekko polane masłem, ale można też je przysmażyć na maśle, aby były rumiane (to najlepszy sposób na odgrzanie ich następnego dnia), można też serwować np. ze skwarkami albo posypane serem – wedle upodobań 🙂 Pierogi leniwe można przygotować też na słodko i zamiast soli i pieprzu dać cukier, i wtedy można je serwować np. ze śmietaną, albo po prostu z cukrem lub przysmażoną na maśle bułką tartą. 
DSC_0399aa DSC_0401aa DSC_0419aa DSC_0413aa DSC_0407aa

 

You may also like...

2 Comments

  1. Andrzej says:

    wspaniałe kluseczki . Jak zostaną można na drugi dzień na maśle podgrzać i będą pyszne.
    Andrzej

  2. Dorota says:

    Super, smaki dziecinstwa. Jeżeli ludzie jedli by takie dania zdrowie by bardziej dopisywało

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.