Słodkości

Kokosowa owsianka z karmelizowanymi śliwkami

Dni już coraz krótsze i w powietrzu czuć jesień. Na śniadanie więc miska gorącej owsianki jest wprost idealna! Połączyłam płatki owsiane z dodatkiem kokosa, odrobiny cynamonu i wanilii a na wierzch przepyszne karmelizowane śliwki. Połączenie idealne i zapewnia że tak zrobiona owsianka zasmakuje każdemu.

Składniki (1 duża porcja):

  • 4-5 łyżek czubatych płatków owsianych (użyłam mix rożnych płatków)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie ale warto)
  • kilka śliwek (użyłam 3 duże, żółte)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • spora szczypta cynamonu
  • odrobina wanilii lub ekstraktu lub cukru waniliowego
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

Owsianka: Do garnuszka wsypujemy płatki i siemię lniane i zalewamy mlekiem (zwykłym i kokosowym), stawiamy na mały ogień. Dodajemy szczyptę soli, wanilię oraz szczyptę cynamonu. Od momentu zagotowania gotujemy około 8 minut, mieszając często aż płatki będą miękkie. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, mieszamy i wlewamy do miseczki. Jeśli chcemy żeby owsianka była bardziej gęsta dodajmy więcej mąki albo gotujmy ją na większym ogniu wtedy więcej płynu odparuje.

Wiórki kokosowe: W międzyczasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, dosłownie chwilę aby lekko się zezłociły. Trzeba ich pilnować gdyż szybko mogą się przypalić. Wysypujemy je na talerz i odstawiamy.

Śliwki: Na patelni (np. po wiórkach) roztapiamy masło i dodajemy pokrojone ba plasterki śliwki. Dodajemy cukier lub miód i smażymy kilka minut mieszając często aż śliwki puszczą sok, zmiękną i powstanie delikatny sos karmelowy.

Śliwki wykładamy na wierzch owsianki, wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Porady:

Jeśli chcecie zrobić owsiankę w wersji wegańskiej użyjcie tylko mleka kokosowego albo pół na pół z wodą no i zamiast masła np. oleju kokosowego. Będzie równie pyszna.

Jeśli chodzi o wanilie to ja dodałam kawałek laski wanilii (około 2 cm) z którego wyjęłam ziarenka kilka dni wcześniej do jakiegoś kremu. Dobry będzie również ekstrakt waniliowy albo waniliowy cukier. Tylko wtedy może trzeba dać trochę mniej cukru do śliwek… Cała owsianka celowo jest nie słodka gdyż idealnie pasuje do słodziutkich śliwek. No i ważne: dodawajcie zawsze prawdziwa wanilie a nie wanilinę!

Mąkę kokosową można dodać opcjonalnie, ja jednak jest dużym fanem tego produktu i polecam go serdecznie. Jest bardzo zdrowa i ma dużo błonnika no i nada owsiance fajną konsystencję.

Zamiast śliwek dobrze sprawdza się np. brzoskwinie.

ENGLISH VERSION

Coconut oatmeal with caramelized plums

Ingredients (1 portion):

  • 4-5 tbs of oats
  • 1 tbs of flax seed (optional)
  • 2 tbs of coconut flakes
  • 1/2 cup of milk
  • 1/2 of coconut milk
  • 1 tbs of coconut flour
  • few plums (I used 3 big, yellow ones)
  • 1 tsp of butter
  • 2 tbs of brown sugar or honey
  • big pinch of cinnamon
  • a bit of vanilla (1/2 tsp of extract or 1 tbs of vanilla sugar)
  • small pinch of salt

Preparation:

Oatmeal: In the pot put oats, flax seeds and both milks. Cook on low heat and add salt, vanilla and cinnamon. After moment of boiling cook for around 8 minutes, steering often until oats are soft. At the end add coconut flour, mix well and pour into the bowl. If you wish the oatmeal to be more dense add a bit more flour or cook it on higher heat to evaporate more.

Coconut flakes: In the meantime roast the coconut flakes on the dry pan: few minutes on high heat until lightly golden. Set them aside.

Plums: On the pan (could be the one after coconut) put butter, add cut in slices plus then sugar or honey. Cook it on high for few minutes until the plums soften and there is a caramel sauce.

Ready plums put on the oatmeal and sprinkle with coconut flakes.

Tips:

If you wish to make a vegan version just skip milk and use only coconut milk or half-half with water. Also skip butter or use coconut oil instead. Oatmeal will be equally delicious!

If it comes to vanilla, I used around 2 cm of the vanilla pod, but you can use a bit of extract or vanilla sugar. When using the sugar you might reduce a bit the sugar amount in the plums, as the oats are intentionally not sweet to pair well with sweet plums.

If you do not have coconut flour, of course, skip it. However I am a big fan of this produce. It is healthy and very good and it will make the consistency of the oatmeal just perfect.

You can use for example peaches instead of plums.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.