Mama mi powiedziała, że taki kompot rabarbarowy to smak jej dzieciństwa. Jest lekko kwaskowy, bardzo aromatyczny idealny na ciepłe dni. Składniki:
- 1 litr wody
- 2 duże łodygi rabarbaru
- cukier (do smaku, ja dałam ok 3 łyżek)
- kilka goździków (3-4)
- ok 0,5 łyżeczki cynamonu
Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, cukier oraz przyprawy. Wszystko gotujemy, aż owoce będą miękkie, ok 15 minut. Następnie czekamy, aż się schłodzi i serwujemy zimny z kostkami lodu, ew. w temperaturze pokojowej.
wczoraj robiłam:)
Twój pyszny!
Pozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.
Uwielbiam kompot z rabarbaru, obawiam się tylko, że zanim wrócę do Polski będzie już po sezonie 🙁
Zrobiłam! Pycha! 🙂