Przekąski

Kozi ser, miód i tymianek na grzance

Kozi ser o wyrazistym smaku, do tego słodki miód i tymianek. Połączenie dość nietypowe, ale sprawdza się idealnie! Takie grzanki są dobre np. jako przystawka albo jako danie na imprezę. Polecam! 🙂

DSC_0240s

Składniki:

  • Kilka kromek ulubionego pieczywa (polecam ciabattę, albo np. bagietkę, ja użyłam pełnoziarnistej)
  • opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek do skropienia pieczywa
  • kozi ser (najlepiej rolada kozia, po ok 2 plasterki na kromkę)
  • miód
  • świeży tymianek (tak sobie myślę, że np. oregano też może będzie pasować, możecie wypróbować 🙂 )
  • jako dodatek np. rukola albo roszponka lub liście szpinaku

Przygotowanie:

Pieczywo rozłożyć na blaszce, skropić leciutko oliwą z oliwek i zgrillować w piekarniku, ew. można też podpiec grzanki na patelni. Chleb powinien być chrupiący. Na gorącym jeszcze pieczywie ułożyć pokrojony w plasterki kozi ser, lekko rozpłynie się pod wpływem temperatury i będzie bardzo kremowy. Następnie grzanki posypujemy listkami świeżego tymianku i polewamy delikatnie miodem (miodu nie powinno być zbyt dużo, ale musi on być wyczuwalny, więc powinien mniej więcej pokryć cienką warstwą ser). Podawać np. z rukolą lub roszponką.

DSC_0235a DSC_0228a DSC_0225a DSC_0239a DSC_0234a DSC_0243a

You may also like...

1 Comment

  1. Właśnie będę takie robiła, tylko w tosterze 🙂 Jak w Charlote w Krakowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.