Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
Kruszonka:
- 6 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 50 g lekko miękkiego masła
Nadzienie:
- ok 0,5 g wydrylowanych wiśni
- kilka łyżek cukru (ilość zależy od kwaśności wiśni i naszych upodobań – ja dałam ok 3-4 łyżki)
- ok 10 suszonych daktyli (nie koniecznie, ale są one słodkie i wzbogacają smak)
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie włożyć do miski i posypać cukrem, odstawić.
Ciasto: Na blat przesiać obie mąki, dodać cukier. Zrobić wgłębienie na środku dodać jajko. Następnie dodać zimne masło i całość posiekać nożem, tak żeby masło było bardzo rozdrobnione i połączyło się z resztą składników. Na koniec szybko zagnieść z ciasta kulkę (może się trochę rozsypywać), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki należy zmieszać ze sobą i rozetrzeć w placach, tak aby powstała konsystencja kruszonki, przekładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy na ok 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy ciasto, dokładnie i równomiernie wylepiamy nim dno (można je wcześniej rozwałkować, ale wg mnie kruche ciasto łatwiej jest po prostu wylepić). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby lekko się podpiekł (dzięki temu pozostanie chrupiący i nie nasiąknie całościowo sokiem z wiśni). Po tym czasie na ciasto wykładamy wiśnie (powinny tworzyć jedną warstwę), dodajemy pokrojone drobno daktyle i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut, aż ciasto zacznie pachnieć i delikatnie się zezłoci na wierzchu (nie za dużo! żeby migdały się nie zrumieniły, gdyż będą gorzkie!). Idealne do kawy, albo na podwieczorek.
9 Komentarzy
Skip to comment form ↓
Kasia
13 lipca 2013 na 14:38 (UTC 2) Link do tego komentarza
O! Robiłam podobny. 🙂
Ten, który Ty prezentujesz, wygląda idealnie. :).
Mirabelka
25 lipca 2013 na 18:09 (UTC 2) Link do tego komentarza
Wygląda cudnie krucho 🙂 Dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :).
Mirabelka
25 lipca 2013 na 18:11 (UTC 2) Link do tego komentarza
Wygląda cudnie krucho 🙂 Dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji 🙂
Ania
9 stycznia 2015 na 19:26 (UTC 2) Link do tego komentarza
Dziekuje za przepis, zrobilam wszystko jak podała Pani w przepisie, ale mam pewne spostrzezenia:
– po włożeniu ciasta do piekarnika duzo masla sie wytopilo i az „bulgotalo” i wyciekało poza forme – czy to normalne?
– podwoilam ilosc kruszonki – wg mnie wyszlo idealnie 🙂
– nie mialam swiezych wisni ( w koncu srodek zimy) wiec uzylam takich ze sloika w soku i dodalam mniej cukru ale za to z cukrem waniliowym i takze super sie upieklo.
Podsumowujac: przepis jest super Pani Sylwio, bede tu zagladac w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji 🙂
pozdrawiam
Ania
Sylwia-Follow the Taste
9 stycznia 2015 na 19:30 (UTC 2) Link do tego komentarza
Jeśli chodzi o masło to myślę, że to zależy od mąki. U mnie również masło lekko bulgotało, ale nie wylewało się z ciasta. Jeśli ciasto było zbyt tłuste można oczywiście zmniejszyć ilość masła i dodać np. łyżkę zimnej wody zamiast.
Cieszę się że ciasto wyszło też z wiśniami ze słoika i miło mi, że podoba się Pani mój blog.
Pozdrawiam serdecznie.
monika
6 maja 2015 na 16:03 (UTC 2) Link do tego komentarza
Czy można jakoś zastąpić/ pominąć mąkę ziemniaczaną?
Sylwia-Follow the Taste
6 maja 2015 na 16:09 (UTC 2) Link do tego komentarza
Przyznam szczerze, że nie próbowałam. Ale myślę, że spokojnie możesz spróbować dać zamiast ziemniaczanej tylko mąkę pszenną, albo np. zastąpić mąką ryżową.
monika
6 maja 2015 na 16:33 (UTC 2) Link do tego komentarza
Bardzo dziękuję 🙂 biorę się do roboty!
Sylwia-Follow the Taste
6 maja 2015 na 16:37 (UTC 2) Link do tego komentarza
Trzymam kciuki! Powodzenia 🙂